Monday, May 20, 2024
HomeНовиниСвятПротестиращи заляха "Мона Лиза" със супа

Протестиращи заляха “Мона Лиза” със супа

Известната картина на Леонардо да Винчи е изложена зад защитно стъкло в Лувъра

Протестиращи са хвърлили супа срещу едно от най-известните произведения на изкуството в света – картината на Леонардо да Винчи “Мона Лиза” в Лувъра в Париж. Картината от 16-ти век е защитената с бронирано стъкло, така че е малко вероятно да е била повредена, съобщи Би Би Си в неделя (28 януари).

Видео показва как двама протестиращи настояват за правото на “здравословна и устойчива храна”, казвайки, че “селскостопанската ни система е болна”. През 2022 г. активист хвърли торта по картината, призовавайки хората да “мислят за Земята”.

В последните дни във френската столица се провеждат протести на фермери, призоваващи за контрол върху растящите разходи за гориво и за опростяване на разпоредбите. В петък – два дни преди инцидента в Лувъра – те блокираха ключови пътища към и извън Париж.

“Мона Лиза” е открадната от Лувъра през 1911 г., предизвиквайки международна сензация. Винченцо Перуджа, по това време служител на най-посещавания музей в света, се е скрил в шкаф за една нощ, за да вземе картината. Намерен е две години по-късно при опит да я продаде на търговец на антики във Флоренция, Италия.

“Мона Лиза” е поставена зад стъкло от началото на 50-те години на миналия век, когато е била повредена от посетител, който я е залял с киселина.

През 2019 г. музеят съобщи, че защитата е подменена с ново, по-прозрачно бронирано стъкло.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular