Monday, May 20, 2024
HomeНовиниБългарияПроф: Няма система за проследяване на партидите от лекарства

Проф: Няма система за проследяване на партидите от лекарства

Няма система за проследяване на партидите от лекарства в кои складове или аптеки постъпват, кога стават обект на паралелен износ и кои търговци или доставчици извършват тази дейност. Това каза през “Хоризонт” председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов по повод първия случай на фалшифицирани опаковки на онколекарство.

Липсата на проследяване на партидите от лекарства създава реален проблем, казва проф. Илко Гетов: “По някой път партидата, която пише в доставния документ (фактурата), не отговаря на физическата стока, която е получена – т.е. имат разлика между партидите”.

На запитване на “Хоризонт” управителят на фирмата, за която се твърди, че е продала фалшифицирани опаковки, посочва, че има такъв инцидент от началото на май т.г. и че става дума за 4 опаковки от лекарство, което те са закупили от техен доставчик в България и изнесли за клиент в Холандия, който ги е уведомил за съмненията за фалшификация”.

“Да докажат откъде са го получили по надлежния начин. Как са го получили, срещу какъв документ? Дали партидата не е била с изтекъл срок на годност към датата на доставката в техния склад? За всичките тези неща трябва те да представят документи, съответно Агенцията по лекарствата и контролните органи да го проследят”.

Тепърва се очаква да заработи система за проследяване на лекарствата към Изпълнителната агенция по лекарствата”.

“Много проблеми създава. Това е открай време. На първо място, ако едно лекарство бъде блокирано или трябва да бъде изтеглено от пазара, ние не знаем точно какви количества в кой елемент от системата на дистрибуция съществува –  т.е. в какви количества е. На второ място, не може в доставния документ да пише една партида, а технически да получаваш друга партида. Ако има някакви проблеми с качеството, ако има изтичане срока на годност – т.е. това са все проблеми, които, надявам се, ще бъдат решени с новата система на агенцията”.

Веднага след получаване на информацията от холандския клиент българският търговец пише до “Хоризонт”, че е уведомил компетентните органи в България и е изразил готовност да съдейства на разследването. /БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular