Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаПроф. Рахамин Шекерджийски: Дупница е най-толерантният град

Проф. Рахамин Шекерджийски: Дупница е най-толерантният град

Общинският съвет прие декларация за награждаване на учения с орден „Стара планина“

Общинският съвет в Дупница единодушно прие декларация за удостояване на проф. Рахамин Шекерджийски с  орден „Стара планина“ I степен за особено големи заслуги към България и във връзка с 80- годишнината от спасението на българските евреи.Общинскитесъветницизастанаханакракапредизтъкнатия учен в областта на фармацията, който в емоционално слово си спомни за детството и работата си в родния си град и благодари за подетата инициатива. Дупница е най-толерантният град в България. Инициативата за спасяването на евреите тръгва от Дупница. Депутатът Димитър Икономов отива при председателя на Народното събрание Димитър Пешев и настоява да бъдем спасени. Самият факт, че ме предлагате за награждаване доказва това, посочи професорът, който епочетен гражданин на Дупница.

Бъдещето е на имуностимулаторите. Фармацията е да се правят лекарства, а не само работата в аптеката. Необходимо е да се обърне повече внимание на профилактиката. Само с една профилактика в областта на онкологията животът ще се удължи със 7-8 години, подчерта проф. Шекерджийски. Ученият, който е един от основателите на някогашната галенова фабрика в Дупница, изрази огромно разочарование от сегашната фармацевтична компания в града. „Тева” с нищо не помага на града”, каза със съжаление Шекерджийски. Той завърши речта си със стихотворението на Димчо Дебелянов „Да се завърнеш в бащината къща” и сподели, че това е чувството, когато влезе в родната си къща.

По време на заседанието проф. Шекерджийски получи пълна подкрепа за награждаването и от акад. Богдан Петрунов. „За” декларацията гласуваха всичките присъстващи в залата 31 общински съветници, които изпратиха създателя на беналгина с аплодисменти. Както писахме, декларацията ще бъде изпратена на министъра на здравеопазването.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular