Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПредизборни стрелички летяха в залата на ОбС в Дупница

Предизборни стрелички летяха в залата на ОбС в Дупница

  • Отчет скара кмета Чимев с председателя Костадинов, Соколов пак се изцепи, че иска оставка

  •  Парламентът реши: Ще има конкурси за управители на ГУМ и „Ученическо хранене”

Общинският съвет в Дупница определи съставите на комисиите, които ще проведат конкурсите за управители за избор на управители на ГУМ и „Ученическо хранене”. Общинският съвет (ОбС) в Дупница определи съставите на комисиите, които ще проведат конкурсите за управители за избор на управители на ГУМ и „Ученическо хранене”. И в двете комисии ще има по 5-има общински съветници и по двама служители от общинската администрация. Решено бе Леонид Хаздай от „Глас народен” да оглави комисията, която ще проведе процедурата за ГУМ. В нея са още Георги Наумов от ГЕРБ, Станислав Павлов от БСП, Иван Раков от СДС и Павел Коларски – от БДЦ. За председател на комисията, която ще проведе процедурата за „Уеническо хранене”, бе избран съветникът от СДС Георги Георгиев. В комисията са още Димитър Крекманов – ГЕРБ, Бойко Христов – БСП, Иван Танев от „Глас народен” и Тодор Василев – БДЦ. Представителите на общинската администрация ще бъдат определени със заповед на кмета на общината.

Емил Гущеров

По време на заседанието стана ясно, че персоналът на „Ученическо хранене” е внесъл декларация в Общинския съвет, с която се обявява срещу смяната на управителя. „Христо Пигов беше номиниран от нашата група. Ние го подкрепяме и сега и се радвам, че персоналът дава такава висока оценка за неговата работа. Факт е подобряването на дейността. Дружеството работи значително по-добре, но има още какво да се желае”, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Относно притесненията на работещите в „Ученическо хранене” шефът на ОбС допълни, че хората трябва да са спокойни, но конкурсът ще се проведе, за да се спазят правилникът и законът.

Както писахме, конкурсните процедури започват, тъй като договорите на управитеелите на дружествата – Цветанка Вуковска на ГУМ, и Христо Пигов – на „Ученическо хранене”, са изтекли. Стана ясно още, че в срок от 30 дни пред общинските съветници ще бъдат представени резултатите от дейността на временната комисия, която трябва да направи анализ за изхранването на учениците.

Отчетът на кмета за изпълнение на решенията на Общински съвет -Дупница,  за периода февруари  – декември 2022 г. скара управниците на града на заседанието, на което бе разглеждан документът. Председателят Костадин Костадинов заяви, че групата на СДС, част от която е, няма да подкрепи докладната. Като причина посочи неизпълнени предложения на съветниците от СДС. „Предложихме в центъра на Дупница да се изгради една масивна сцена и между галериите да се оформи арт зона. Това беше прието и заложено в бюджета, но не се направи. Отдавна предлагаме да се направи регулация в ромските квартали. Имахме предложение между селата и Самораново и Бистрица да се направи туристическа пътека, което е изключително важно за развитието на туризма, заложихме 50 000 лв. в бюджета и гласувахме, но не се случи. 20 000 лв. бяха заложени за спиране на водата в едно дере в Крайници, но и това не бе направено. От всички наши предложения единствено се извърши почистването на река Джубрена. Затова ще гласуваме против”, заяви шефът на Общинския съвет.

Пламен Соколов заяви, че отчитането е формално и остро критикува местната управа за поддръжката на чистотата и сметосъбирането в града. „2/3 от контейнерите „Бобър” са без колела. 2/3 от контейнерите са наклонени, около тях е разхвърляно. Предишният Общински съвет в тази зала прие дейността по сметосъбирането да стане общинска, но решението не беше изпълнено. Това е грубо нарушение. Градът ни заслужава по-добро отношение. Време е да има време разделно и да се знае кой от коя страна е. Аз ще инициирам извънредна сесия, на която ще поискам оставката на кмета, и ще изнесем конкретни факти”, заяви Соколов. Бившият дупнишки градоначалник упрекна общинската управа и за скандала в ПГ „Христо Ботев”.

В подкрепа на кмета се изказа общинският съветник от ГЕРБ Емил Гущеров. „Личи, че идват парламентарни избори. Измислени проблеми се преекспонират. Когато видите нещо нередно, сигнализирайте, напишете, има институции. Вие кажете нещо и после излизате от залата. Кметът не е слънце да огрее навсякъде, обърнете се към общинската администрация. Градът ни е хубав. Преди малко и проф. Шекерджийски каза, че се гордее с Дупница. Търсите медийни изяви. Защо тогава не кажете, че управляващите страната партии, които вие подкрепяте, 2 г. не отпускат никакви средства на Дупница. Дупница е под дъното на финансиране от държавата. В последните 2 години финансирането е нула”, заяви Гущеров.

„В тая свята седмица на прошките Ви прощавам и на двамата, г-н Костадинов, и г-н Соколов”, отговори кметът Чимев. И допълни: „Има местни избори, явете се спечелете ги и направете това, за което ми говорите”. Градоначалникът обърна внимание на това какво е направено. Посочи, че общината е извършила това, което е било целесъобразно, като се е съобразила с исканията на хората. Даде пример със Самораново, където миналата година бе подменен  водопровод, извършен бе ремонт на площада и на гробищния парк и е облагородено и околното пространство. „Пътеката ли бе по-целесъобразна, или водопроводът, площадът и гробищният парк”, посочи Чимев.

„Ние Ви прощаваме 3 години. За нас седмицата на прошката е 3 години. Казали сме на хората в Самораново и Бистрица, че ще има пътека. Сега какво да им кажем – това, че не беше изпълнено. За пореден път ни направихте смешни”, репликира Костадинов.

Отговор бе даден и на упрека за гимназията. Кметът Чимев подчерта, че темата е адски неприятна, но е отворена от работещите в учебното заведение. „Проблемът беше решен в кметския кабинет. Дойдоха г-жа Стойчева от Регионалното управление на образованието, нейни експерти, директорът, зам.-директорът на училището, родители, представители на училищното настоятелство. Но защо трябваше да се стига до медийни изяви. Когато имате проблем в семейството, го решавате у дома, а не на площада. Така направихме и ние, потушихме го. Казусът беше приключен”, заяви кметът.

Отчетът бе приет при повторно гласуване, с 18 гласа „за”, 8 – „против” и 5 „въздържал се”.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular