Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБанскоПърви и последен уикенд с хиляди туристи в Банско?

Първи и последен уикенд с хиляди туристи в Банско?

Хотелиери: Започва масов отказ от резервации, най-много са на сърби и румънци

Хиляди скиори и сноубордисти прекараха уикенда по пистите на Ски зона – Банско. От близо година в планината не се бяха събирали толкова много хора. Пред кабинковата линия и лифтовете се извиха обичайните за всяка зима опашки. Във всички ски гардероби и ски училища имаше многобройни клиенти.

Очевидно слоганът “Зимните спортове укрепват вашето здраве” на Министерството на туризма бе чут в цяла Европа и Банско се препълни с туристи в края на месец януари. Има поне още две сериозни причини това да се случи, коментираха от туристическия бранш. Едната е, че много чужденци се възползваха от възможността да пристигнат в България преди въвеждането на задължителния PCR тест, и още по-важната причина – Банско е един от малкото отворени зимни курорти в Европа. Това задържа и българските туристи у нас.

Сериозни са обаче опасенията, че този ще бъде първият и последен зимен уикенд с толкова много туристи в Банско. Веднага след обявяване на заповедта на Министерството на здравеопазването за задължителен PCR тест от 29 януари започна масов отказ на резервации. По информация от хотелиери най-много са отказите от румънски и сръбски туристи.

Въпреки приятната гледка на оживление през уикенда браншът не храни оптимизъм за туристически сезон с положителен баланс, ако не бъде подпомогнат с разумни действия от страна на държавата. Съюзът на туристическия бизнес в Банско апелира в България да бъдат допускани туристи със сертификат за ваксинация срещу коронавирус. Ако това бъде направено, има надежда да дойдат очакваните всяка зима туристи от Израел, където прилагането на ваксини е най-масово.

Ако не бъде прието нашето предложение, Банско ще разчита само българи и на най-големите фенове на зимните спортове от чужбина, готови да платят за тест, но да могат да се посветят на хобито си. Какъв е смисълът от ваксиниране, ако това не дава възможност на хората да пътуват свободно, задават резонен въпрос от Съюза на туристическия бизнес.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular