Friday, May 17, 2024
HomeРегионСамоковРаботилница и сцена ще строят в двора на Доспевската къща в Самоков

Работилница и сцена ще строят в двора на Доспевската къща в Самоков

Работилница и сцена ще бъдат построени в двора на Доспевската къща в Самоков, съобщават от община Самоков. Оттам е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изгради дървен навес за работилница на открито, открита сцена и да направи вертикална планировка на двора на дома на видния самоковски зограф Димитър Христов -Зограф.

Дворът е ограден с дувар, облицован с зид от объл речен камък, покрит с керемиди. Алеите в дворното пространство са калдъръм от объл речен камък. С оглед на осигуряване на достъпна среда в проекта ще се предложи пренареждане на калдъръма и вкарване на естествени равни речни плочи. Освен  едноетажна къща и единична постройка – ателието  на зографа от 1848 г., в момента архитектурно-парковият ансамбъл включва и шест широколистни дървета и едно иглолистно дърво.Дървесните видове са в относително добро състояние. Наблюдават се самоокастрени корони, нарушения по стъблата от механични пoвреди и наличие на фитопатогени. Препоръчва се санитарна и формираща резитба, както и мероприятия за фитосанитарна профилактика и системно третиране с фунгициди и инсектициди.Прилежащият терен е благоприятен за ситуиране на кътове с пейки- открита сцена с паркови елементи и пешеходни алеи, посочва се в документацията.

Парковия ансамбъл „Доспевска къща“ е с приблизително с обща площ от 676 кв. м. Теренът е относително равнинен в зоната на двете къщи и портата откъм улицата.Паркоустройствената композиция на двора е съобразена със съществуващия  облик и архитектурно-художествени дадености на архитектурния комплекс.Намесата в съществуващата обемно-пространствена композиция е деликатна и в същото време осигурява нови зони за общуване и изяви, които са необходими от предназначението на комплекса. Съществуващата дървесна растителност се запазва напълно и се вписва в новата планировка. Взето е под внимание наличието на автентичен калдъръм и пейзажните му очертания.

Навесът ще бъде в задната част на двора и ще бъде предназначен за артистични и художествени изяви на открито. Ще се разгърне на площ  от 70 кв. м, като ще има  работилници на открито, сцена за артистични изяви с сдървени пейкии складови помещения. Обемно-пространствената композиция на растителността ще възпроизвежда характерни елементи от възрожденския двор. Ще се разположат кръгове от вечнозелени храсти,  в комбинация от акценти от цъфтящи храсти и храсти с кълбовидна форма. Върху калдъръма ще има керамични делви с мушкато. Предвиждат се ограничен брой единични дървета – сребрист смърч и мушмула.  В проекта е заложено и засаждането на хортензии, аукуба, рози, дървовиден и храстовиден чимшир, божур, невен, хиперикум,  карамфили, здравец, гергини, хризантеми, астри, мушката. На дувара ще се поставя каменна чешма с дъговидно подреден плочник в основата.  В кръг ще бъдат поместени дъговидни пейки. Ще се разположи и една кръгла площадка, която ще служи като временна експозиция на индивидуални художествени експонати. Ще бъдат поставени  и дървени пейки за отдих и наблюдение.Поръчката е на стойност 110 750 лв. без ДДС. Оферти или заявления за участие могат да се подават до 21 август. Датата на отваряне на ценовите предложения предстои да бъде обявена.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular