Thursday, May 2, 2024
HomeРегионРилаОбщина Рила първа в околията по равнище на безработица, с 10 %...

Община Рила първа в околията по равнище на безработица, с 10 % незаети

Община Рила е първа по равнище на безработица в бившата Дупнишка околия – регистрираните незаети са 86, а равнището на безработица – 10 %, показва справка на Дирекция „Бюро по труда“ в Дупница за месец юни. Втора в класацията е община Бобов дол, където за периода са  регистрирани 160 безработни, а нивото е 6,7 %. Със 110 регистрирани без работа и равнище на безработица 6,3 % община Кочериново е на трето място. Данните за Дупница са 906 неработещи с регистрация и ръст от 6,1%. Следва Бобошево с 39 незаети с регистрация и равнище на безработица 4,8%. В Сапарева баня са  регистрирани 117 безработни, а равнището на безработица е 4,2 %. Броят на регистрираните без работаза дирекцията е 1418, а равнището на безработица – 6,1 %.Новорегистрираните безработни през юни са били 227. Работа са започнали 109, от тях на първичен пазар на труда са намерили реализация 98 търсещи работа, а по проекти, програми и насърчителни мерки за заетост – 11 безработни.

През месеца са обявени 114 свободни работни места, от които на първичен пазар на труда – 112. Същите са обявени основно от работодатели, развиващи дейност в сферата на услугите и търговията, ресторантьорство, хотелиерство, обувното и шивашко производство.

През юни броят на регистрираните безработни  спрямо предходния месец (май) се е увеличил с 58 лица, а спрямо аналогичния период на 2022 г. увеличението е с 59 лица.

506 (36 %) от регистрираните безработни са с основно и по-ниско образование. От тях с висше образование са 181 търсещи работа лица. Преобладават жените, съответно 839 (59)от общия брой регистрирани.

„Очакваме да бъде одобрен Национален план за действие по заетостта, по който ще се реализират различни програми и насърчителни мерки за заетост и обучение, насочени към различни целеви групи: младежи до 29 -годишна възраст, лица над 50 годишна възраст, продължително регистрирани безработни лица, лица с увреждания, лица от рискови и уязвими групи на пазара на труда.

Работодателите могат да заявят и да се финансират обучения на безработни за придобиване на професия, вкл. и при дуална форма на обучение, както и обучения на заети лица от микро, малки и средни предприятия по ключови компетентности.

Регистрирани безработни лица могат да бъдат включени в обучение за придобиване на професионална квалификация по търсени професии /специалности в клоновете на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ в Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Плевен.

За регистрирани безработни лица се реализират и насърчителни мерки за насърчаване на предприемачеството и стартиране на самостоятелна стопанска дейност“, съобщиха от Бюрото по труда.

От дирекцията информираха, че от 23 март тази година Агенцията по заетостта (АЗ) стартира нов прием на заявления от родители и безработни лица по проект „Родители в заетост“. Мярката цели да продължи подкрепата за осигуряване на по-добър баланс между професионалния и личния живот на родителите чрез осигуряването на безплатен детегледач. Освен възможностите за полагане на грижи за отглеждане на деца, ще бъдат предоставени и услуги за улесняване достъпа до заетост. По този начин ще бъде осигурена превенция на отсъствието на родителите от пазара на труда.

Проектът се реализира по програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, а неговият финансов ресурс е 24 млн. лева.

„Родителите, които могат да се включат в проекта, са разделени в следните няколко групи: родители на деца от 0- до 5-годишна възраст (вкл. многодетни и/или самотни родители), незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самостоятелно заети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа и ползват отпуск;

В този случай детегледачът ще получава трудово възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски. Допълнително възнаграждение, в размер на ½ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството; многодетни родители и/или самотни родители  на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места и децата им посещават детски ясли/градини, както и училище.

Трудовото възнаграждение на детегледача е в размер на ½ от минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицето, полагащо грижи за едно дете до 4 часа на ден. Допълнително възнаграждение, в размер на ¼ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай, че полага грижи за второ или повече деца от семейството; безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина (грижата е допустима до 8 часа на ден), или многодетни или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище (грижата е допустима до 4 часа на ден).

За детегледачи по проекта могат да кандидатстват търсещи работа безработни, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Както досега, след одобрение от страна на родителите, с детегледача се сключва трудов договор с работодател АЗ за срок до 18 месеца или до навършване на 5-/12-годишна възраст на детето, или до приключване на проекта.

Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път чрез подаване на електронно заявление. Електронното заявление ще бъде налично в периода на прием на заявления на официалната интернет страница на АЗ“, обясниха още от бюрото.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular