Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупница(ОБНОВЕНО) Разкриха кражба на ток от ферма за добив на криптовалута в...

(ОБНОВЕНО) Разкриха кражба на ток от ферма за добив на криптовалута в Пиперево

Досъдебно производство е образувано в Районно управление – Дупница за незаконно присъединяване към електропреносната мрежа и извършена кражба на голямо количество електроенергия.

Проверка на енергодружеството установила, че към трафопост в сeло Пиперево е направено незаконно присъединяване. При извършен оглед е установено, че следите водят към хале на бившия стопански двор. В някогашната селскостопанска сграда са открити десетки машини за “копаене” на крипто валута.

След проведени оперативно следствени действия е задържан 33-годишен мъж, който е наемател на помещението. За случая е уведомена прокуратурата. Става въпрос за кражба на голямо количество електроенергия, чиято стойност тепърва ще се установява, съобщиха от ОДМВР -Кюстендил. Действията на полицията продължават.

Припомняме, че преди 3 години в Кюстендил разкриха ферма за биткойни, която по данни на енергодружеството бе нанесла загуби на електрическа енергия, равна приблизително на месечното потребление на всички клиенти в областния град.
Фермата бе ситуирана в сгради на бившата фабрика за обувки, намираща се в северната промишлена зона. На място бяха открити незаконно включени кабели средно и ниско напрежение към електроразпределителната мрежа, които са захранвали големи биткойн ферми в Кюстендил и в село Ваксево.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular