Monday, May 20, 2024
HomeАктуално от днесРайонен съд-Дупница задържа под стража обвиняем за изнудване

Районен съд-Дупница задържа под стража обвиняем за изнудване

Районен съд – Дупница взе мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на 21- годишен мъж, привлечени от Районна прокуратура като обвиняем за 3 престъпления, по чл. 213 а от НК / изнудване /. Потърпевшите, жители на община Бобов дол, са били заплашвани с насилие или убийство.

Съдът,  под председателството на съдия Мая Гиздова уважи искането на прокуратурата за вземане на най- тежката мярка за неотклонение по отношение на Д. Л. Той е привлечен като обвиняем за това, че за времето от месец септември 2021 г. до 13.02.2022 г., в съучастие като съизвършител с М. Г., Л. Л. и А. Ч., с цел да принуди 2 лица от община Бобов дол, да се разпоредят / в полза на „К. Х.“ / с парична сума, ги е заплашил с убийство или насилие.

Досъдебното производство е в много ранен етап, но може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към посочените престъпления. Съществува възможност, припо- лека мярка да се повлияе на свидетели или на процесуални действия, пише в мотивите на РС – Дупница. Според съдът, въпреки че е неосъждан, съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Касае се за престъпления с висока степен на обществена опасност, за които законът предвижда наказание „лишаване от свобода“, за срок от 2- 8 години.

Определението на РС – Дупница може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.

RELATED ARTICLES

Most Popular