Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендил(ВИДЕО) Ракетен двигател с екологично гориво беше тестван в Кюстендил

(ВИДЕО) Ракетен двигател с екологично гориво беше тестван в Кюстендил

Наземен тест на ракетен двигател с екологично гориво, представляващо най-мощната за България разработка за граждански цели, беше направен днес край Кюстендил.

Тестът се проведе под ръководството на инженер Христофор Скандалиев, докторант по химически науки и д-р инженер Калин Крумов – преподавател по топлотехника и беше част от научен експеримент на Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

“Формулата на зеленото гориво не създава токсични емисии и е разработвана повече от три месеца”, разказа Скандалиев пред БНР. Съставките обаче са технологична тайна.

“Самото гориво има многобройни приложения”, разказа още той и разкри, че подготовката за провеждането на експеримента е отнела около месец. В екипа участват пет човека, университетът и школата по ракетомоделизъм към Обединения детски комплекс в Кюстендил. Предстои съвсем скоро да бъде изработена и експериментална ракета от школата при ОДК и да бъде направен нов тест на двигателя.

Преди няколко години ракетната школа, заедно с Христофор Скандалиев, разработиха и тестваха ракетно гориво от череши, наречено черешов ракетен карамел. Идеята беше то да се използва като заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, защото не създава токсични емисии.

RELATED ARTICLES

Most Popular