Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаРеспект! Пореден дупничанин сред отличените доброволци  след земетресенията в Турция

Респект! Пореден дупничанин сред отличените доброволци  след земетресенията в Турция

  • Доброволецът Даниел Стоичков: Няма държава, която да е подготвена за подобно бедствие, там е Ад 

  • Българските спасители бяха посрещани с огромна благодарност, жена ни нахрани с баница, разказва младият мъж

Дупничанинът Даниел Стоичков е сред отличените доброволци от президента Румен Радев след опустошителните земетресения в съседна Турция. Той бе удостоен с Почетна грамота  за професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг при спасяването на човешки живот. Младият мъж се включва в спасителните дейности като член на Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ). Дупничанинът работи в системата на сигурността. Той е бивш шампион по ММА. Съпругата му е детска учителка в Дупница, а заедно с нея отглеждат своята прекрасна дъщеря Ния. Само преди няколко дни, Д. Стоичков бе сред  посрещнатите с дълбока благодарност и от посланика на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок. „Няма държава, която да е подготвена за подобно бедствие. Няма такива институции, които да координират и да се справят в подобна ситуация. Ужасяващо е, истинска хуманитарна катастрофа…”, споделя впечатленията си дупничанинът.

Той заминава за Турция два дни след апокалиптичните земетресения, като част от отряд с още 20 доброволци от планинско пещерско спасяване към НАДРБ. Пътува с директен полет до Истанбул, а оттам с вътрешните линии до летището в Адана. На място вече са били българските Спартани с първите спасителни екипи, пристигнали в Турция. „Всичко беше планирано, очакваха ни от турската организация на доброволците. Заедно с тях се насочихме към градовете Антакия и Хатай, като нашата дейност се съсредоточи изцяло в Хатай”, разказва Стоичков. Той и останалите момчета от България се ангажират със сигнали за  издирването на оцелели под руините. Като отпечатък в съзнанието му остава огромната трагедия, с която се сблъсква на място. „Около 80 % от сградите бяха разрушени. Първите етажи бяха смачкани като опаковки от вафли. Постройките, които още се държаха бяха със страхотни поражения- наклонени, изпотрошени, съсипани… Докато пътувахме по магистралата виждахме как всички прозорци са избити от къщите. Сравнително запазени бяха само преместваемите конструкции на супермаркети, сервизи и други малки обекти. Инфраструктурата е съсипана напълно. Асфалта е разцепен, бордюрите са отделени с по 10-20 см. от тротоара, зеят бездни”, разказва доброволецът.

В Хатай ги очакват служители на местните държавни структури, заети в борбата и последиците от бедствия и катастрофи. „Заедно с местни пожарникари, армия и жандармерия ни насочиха към засегнатите обекти. Живата сила не достигаше на терен и веднага започнахме да обработваме сигнали. Получавахме координати и потегляхме. Още в първия ден имахме спасени хора изпод руините. Сред тях бе жена, чиито слаби почуквания все още се чуваха зад стените. Заклещена от панелите, тя успяваше да даде знак, че е жива. Тази помощ ни даде силна мотивация да продължим”, споделя Даниел Стоичков. „До края на престоя ни там реагирахме и локализирахме 19 подобни сигнала за хора с признаци на живот. Впоследствие дойдоха и по-добре оборудвани екипи от Гражданската защита и доброволчески отряди на други държави. Част от тях разполагаха с модерни термокамери, дронове и обучени кучета, с което по-лесно се отдиференцираха реалните сигнали за затрупани хора. За радост, немалка от тях бях потвърдени. След тях идва тежка техника, багери и започва разчистване, за да се достигне до пострадалите”.

Даниел Стоичков е откровен в разказа си и споделя, че като съпруг и родител се е сблъскал с огромната трагедия на десетки семейства, загубили своите близки, между които жени и деца. „Това и по филмите не може да се види… Мислех си, че знам къде отивам, но там беше 11-тия кръг на Ада”, споделя младият баща.

Даниел Стоичков завинаги ще запомни начинът, по който хората в Турция са ги посрещнали. „Българските доброволци бяха посрещани с огромна благодарност от местното население. Друго освен „комшу” не сме чули. Дори в най-голямата си трагедия хората се чудеха как да ни покажат своето уважение. Няма да забравя как една жена донесе баница, за да ни нахрани. В очите й се четеше истинска обич и благодарност”, споделя Стоичков.

След прибирането си в България той и останалите доброволци са поканени в посолството на Турция от Н.Пр. Айлин Секизкьок. „Въпреки, че едвам сдържаше сълзите си, това е една невероятно силна жена. Изправи се и ни каза, че всички, които сме отишли на доброволни начала, за да помогнем на нейния народ, вече сме не просто комшии, а братя и сестри за турската нация”. Доброволецът се надява, че благодарение на усилията и помощта на десетки държави, Турция ще успее да преодолее последствията от тежката катастрофа и се моли да спрат вторичните трусове, които продължават да заплашват живота на хората там.

Даниел Стоичков е поредният дупничанин, който доброволно се включи в спасителните акции след апокалиптичните  земетресения в Турция и Сирия. С награди бяха отличени още планинските спасители от ПСС-Дупница Иван Тушев и Георги Никифоров.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular