Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаРЗИ-Кюстендил: Засилен е интересът към втора бустерна доза, за ден се ваксинираха...

РЗИ-Кюстендил: Засилен е интересът към втора бустерна доза, за ден се ваксинираха 34-ма души

Заразените с Ковид в Дупница са местни хора, не са туристи

На този етап не се отчита натиск към лечебните заведения от новозаразени с коронавирусна инфекция, съобщи директорът на частната болница МБАЛ “Св. Иван Рилски 2003” в Дупница, д-р Ени Лефтеров.
Почти всички от потърсилите лекарска помощ са местни хора и няма отчетена връзка с посещения на туристически дестинации и други градове в страната и чужбина.
“До този момент само при едно семейство се касаеше за заразяване на момиче, което е пътувало на почивка в чужбина и след връщането си в града е заразило своите родители. При всички останали случаи става въпрос за хора, които са от Дупница и са се заразили в местна среда”, разказа д-р Еви Лефтеров. По негови наблюдения, от потърсилите до момента помощ вирусът протича без тежки усложнения.
Той съобщи още, че към този момент Ковид зоната продължава да не функционира, тъй като няма държавно финансиране за този вид дейност. ” В случай, че министерство на здравеопазването, здравната каса и РЗИ решат, че има ново увеличение на случаите и гарантира финансиране на дейността, но тя може да бъде възстановена”, уточни д-р Лефтеров.
От частното лечебно заведение в Дупница отчитат, че въпреки нарастващия брой на новозаразените с Ковид-19 няма интерес към поставянето на ваксини и бустерни дози, което е довело до спиране на доставките към болницата и тяхното поставяне.
Същевременно, от РЗИ-Кюстендил съобщиха, че има засилен е интересът към втората бустерна доза срещу COVID-19 в област Кюстендил. Само за ден е поставена на 34 души, съобщиха от РЗИ-Кюстендил. С тях общият брой на поставената втора бустерна доза в областта е 160. Броят на лицата с бустер 1 е 14 712. Общо 57 са извършените имунизации вчера. 35 339 са лицата със завършен ваксинационен цикъл.
11 са новорегистрираните болни от коронавирус. 6 от тях са в община Кюстендил, 5 – в община Дупница. В останалите общини няма новозаразени. С последните случаи 14-дневната заболеваемост в област Кюстендил е 88,15 на 100 000 души. Най-висока е заболеваемостта в община Дупница – 132,5. Заболеваемостта в община Бобов дол е 55,9, в община Бобошево – 116,4, в община Кочериново – 69,8, в община Кюстендил – 51,7, в община Рила – 81,0, в община Сапарева баня – 60,3, в общините Невестино и Трекляно – 0. Нулева е и смъртността от COVID-19, на 14-дневна база.
77 души са под карантина. Лицата с изтекла карантина са 43 013. Диагностицираните на домашно лечение са 75. Диагностицирани и хоспитализирани – 11. В трите болници в областта се лекуват общо 10 души. В МБАЛ „Д-р Н. Василев” АД – гр. Кюстендил няма пациенти с коронавирус. В МБАЛ „Св. Иван Рилски” ООД-гр. Дупница се лекуват 6 неусложнени пациенти. В МБАЛ „Св. Иван Рилски-2003” ООД са настанени 4 неусложнени пациенти.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular