Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградБум на тежките катастрофите в Благоевградско, 14 са загиналите за 6 месеца

Бум на тежките катастрофите в Благоевградско, 14 са загиналите за 6 месеца

Основните причини – неспазване на предимство и неправилно изпреварване

Повече пътни произшествия са регистрирани в Благоевградско от началото на годината в сравнение с първото шестмесечие на миналата година. Данни за пътнотранспортните произшествия и причините за тях са представени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, съобщиха от областната управа.
По данни на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Благоевград, представени на заседанието, за периода от началото на годината до 30 юни в Благоевградско са регистрирани общо 390 пътни произшествия, от които 135 тежки, с 14 загинали и 168 ранени. За сравнение общият брой на пътнотранспортните произшествия (ПТП) през същия период на предходната година са с 37 по-малко, с 35 по-малко са и тежките инциденти. Ръст през първото полугодие на тази година бележи и броят на загиналите при катастрофи – с 10 повече, както и на ранените, където статистиката отчита 28 повече случая.
На база периода от юли до края на миналата година, през първото шестмесечие на 2022 г. са станали с 39 по-малко тежки ПТП, но броя на жертвите е с 4 повече. По-малък брой ранени отчитат данните на база предходното шестмесечие.
На заседанието на комисията е било посочено, че във всички структури на ОДМВР се наблюдава увеличение на тежките пътни произшествия. С най-влошени показатели са районните управления в Петрич, Сандански и Разлог.
Въз основа на статистиката за първите шест месеца на 2022 г. са дефинирани основните причини и условия за пътните инциденти, сред които с най-голям процент е неспазване на предимство, неправилно изпреварване и навлизане в насрещното движение – над 30 на сто от причините. Превишаване и несъобразена скорост са довели до 28 процента от всички катастрофи в областта.
Сред останалите причини са употреба на алкохол и упойващи вещества; неправоспособност и недостатъчна квалификация на голяма част от водачите и особено на начинаещите; преобладаващо остарелия автомобилен парк и ниската му степен на активна и пасивна безопасност; високата степен на конфликтност по пътищата, поради лоша дисциплина на водачи и пешеходци; пропуски в организацията на движение, неравни пътни настилки и дупки по пътя и други.
Заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата ръководи нейния председател и областен управител на Благоевград Валери Сарандев. Целта е да се организира изпълнението на политиката по безопасност на движението о пътищата на областно ниво, за постигане на целите, приети с Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България за периода 2021 – 2030 г.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular