Tuesday, May 14, 2024
HomeНовиниРусия е поискала военна помощ от Китай

Русия е поискала военна помощ от Китай

19-ият ден от войната започва с руска морска блокада на черноморското крайбрежие на Украйна

Русия е поискала военна помощ от Китай за войната си срещу Украйна и съдействие за избягване на санкциите, твърдят публикации във вестниците “Файненшъл таймс” (FT) и “Ню Йорк таймс”.

Позовавайки се на неназовани американски официални представители, FT съобщава, че Русия е поискала китайско оборудване още от началото на инвазията. Длъжностните лица отказват да уточнят какъв вид оборудване търси Русия. Те твърдят, че има индикации, че Китай може би се готви да помогне.

New York Times пък пише, че Русия е поискала икономическа помощ, за да смекчи въздействието на санкциите. Вестникът отново се позовава на американски служители.

Досега Китай се опитваше да се представи като неутрален в руско-украинския конфликт и не осъди инвазията.

В понеделник се очаква съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан да проведе разговори с високопоставения китайски външнополитически служител Ян Дзиечи в Рим. В неделя Съливан заяви пред NBC, че САЩ ще “гарантират, че нито Китай, нито някой друг” ще може да компенсира Русия за икономическите ѝ загуби.

Новината коментира бившият специален пратеник на САЩ за Северна Ирландия Ричард Хаас. Според него Китай окаже военна помощ на Русия, ще попадне под значителни санкции и ще се превърне в парий. “Определящ момент за Си (Си Дзинпин – бел. ред.), Китай и 21-ви век” – пише той.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular