Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаСамо един работодател от Дупница с интерес за назначаване на бежанец

Само един работодател от Дупница с интерес за назначаване на бежанец

Държавата плаща заплата, режийни разходи и интернет

Юлияна КОЛЧАКОВА
Един дупнишки работодател иска средства за осигуряване на субсидирана заетост на избягали от войната украинци по проекта „Солидарност”, който се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. „На този етап в Дирекция „Бюро по труда”- Дупница, има подадено само едно заявление от работодател, който заявява едно свободно работно място” съобщиха от ведомството в отговор на наши въпроси.
„От 6 юни Агенцията по заетостта стартира изпълнението на проект „Солидарност”. Чрез него ще се окаже навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24.02.2022 г. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева за цялата страна.
Целева група по проекта са разселени лица от Украйна и техните семейства.
За да участват в проекта лицата, получили временна закрила в РБългария, следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда“, разположени на територията на цялата страна, и на място да подадат заявленията си за участие в проекта /по образец/”, обясниха от Бюрото по труда в Дупница.
Допустими дейности за работодатели по проекта са: включване в заетост в реалния сектор чрез наемане на хората от целевата група на пълно или непълно работно време (най-малко на 4 часа) на база минималната работна заплата за страната и дължими осигуровки за сметка на работодателя за период до три месеца; предоставяне на интеграционна добавка за настаняване на наетите, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет за период до три месеца в размер на 356 лв. на месец за едно лице. Изплаща се в случай, че лицето има най-малко 5 дни заетост месечно; осигуряване на ментори, които да подпомагат назначените лица за период до три месеца. Месечното възнаграждение е в размер на една втора от минималната работна заплата, установена за страната, и се изплаща за минимум 40 отчетени часа месечно.
Програмата дава възможност за получаване на стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на КТ и КСО за останалите на работа лица след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата за период, равен на продължителността на субсидираната заетост.
Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.
Подробна информация за условията по проекта може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта, както и във всички Дирекции „Бюро по труда” в страната.

RELATED ARTICLES

Most Popular