Sunday, May 19, 2024
HomeРегионСанданскиСандански скърби за бащата на Коко Динев

Сандански скърби за бащата на Коко Динев

На 91 години в съня си издъхна треньор №1 на 20-и век
по водна топка

Бащата на санданския бизнесмен Коко Динев – Иван, си отиде на 91 години. Той е починал в съня си в хотел в Сандански.

Иван Динев е треньор №1 на България и Гърция по
водна топка за 20-и век. Освен откривател на Иван Славков-Батето, той е и многократен шампион като наставник и състезател по ватерпол с отборите на „Септември”, ЦСКА, „Волос” (Гърция) и „Вихрен”. Иван Динев бе и в щаба на футболния клуб „Локомотив” (Пловдив), собственост на сина му.

Динев-старши е роден на 26.11.1929 година. Завършил е НСА и тригодишна школа по футбол на БФС. Рекордьор в дисциплината 200 м бътерфлай и е първият български плувец в този стил. Учил се е от Леонид Мешков от Москва и Симеон Бойченко от Киев,
които са световни рекордьори в плуването в стил бътерфлай. Бил е 17 пъти шампион на България по водна топка като състезател в отборите на „Славия”, „Ударник”, „Септември” и ЦСКА. Национален състезател в А-отбора на България в продължение на 10 години, като такъв е изиграл 76 мача. Последната шампионска титла като треньор завоюва с отбора на „Вихрен” по водна топка. Най-голямото му постижение като състезател е през 1957 г. срещу отбора на ГДР. В Гърция е треньор на отборите по водна топка на  „Омилос Волос” и „Автикос”. Бил е треньор по футбол на ФК „Мотшефкоп”. Притежава лиценз А във футбола.
В свое интервю пред „Вяра” Иван Синев сподели: “Казвам се Иван, но всички ме знаят като Бат’ Чики. Този прякор ми го лепнаха в годините, когато се изживявах като музикант, за да изкарам някой и друг лев за прехрана. Свирех на пиано и акордеон, но силата ми бе със струните на китарата. В музикалните среди всички
се подвизаваха с артистични имена. Дълго време нямах такова, но след един концерт от само себе си то се появи.
Както си дрънках на китарата, за да уловя мелодията, започнах да си тананикам „чики-чики, чики-чики, чики-чики”. Така се постави началото на Бат’ Чики, което име впоследствие се пренесе в басейна и живота. Сега давам уроци по акордеон на внучка ми Ивон, тя е дъщеря на Коко от брака му с Анелия.
Басейнът е моята страст. Преди година на балканиадата по плуване в Сандански се пуснах във възрастовата граница над 70 години и ги скъсах всички. На кроул, гръб и бруст финиширах с по 5 метра преднина пред конкуренцията. На бътерфлай се изложих, бих ги само с три метра”.

 

Ташко СУЛЬОТОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular