Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаКъде е закрила на детето? 12-годишни ходят по нощни клубове, пита и...

Къде е закрила на детето? 12-годишни ходят по нощни клубове, пита и критикува председателя на ОбС Дупница

Читалищата харчат близо 500 000 лв., а някои не работят, нямаме фестивали

Институциите, отговарящи за обществения ред, и читалищата в община Дупница отнесоха поредна критика от председателя на местния парламент Костадин Костадинов. ОбС шефът посочи недостатъци в работата на някои от институциите на пресконференция, свързана със заседанието на дупнишкия парламент в петък. На сесията се очаква да се приемат Общинската програма за закрила на детето и отчетите на читалищата.
„Има неща, които ние като политици трябва да казваме честно и открито, независимо дали това ще ни коства загуба на доверие или гласове. Разбира се, Общинската програма за закрила на детето е съгласувана с нормативни документи. Но аз се питам: Каква закрила на детето, когато в нашите нощни заведения има деца на 12-13 г.?! Каква закрила на детето, когато открито, в светлата част на деня се продават някакви балони с някакъв газ?! Данни от полицията показват едно постоянно завишаване на случаите на разпространение на наркотици. Истинската закрила на детето според мен е в този разговор и в мерките, които истински трябва да се набележат. Не може да се правим, че не виждаме тези процеси. Не може да се правим, че не виждаме случаите на деца, които изпадат в алкохолно опиянение, някои от тях стигат дори до болница. Това е истинската закрила за детето за мен. Преди години бях предложил една Наредба №1, която за съжаление не се прие. В нея от СДС предлагахме едни драконовски мерки за подобни случаи. Бих искал да се обърна към всички инстанции, които са заети с тази дейност, основно полицията, РЗИ, включително и общината, бих предложил да се правят постоянни проверки – ежеденевни, ежечасни, в тези нощни заведения. Случаите на побоища. Считам, че това е недопустимо на територията на нашата община и за тези неща трябва да се говори”, заяви Костадинов. И допълни:
„Има Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, има щатни членове, има членове от полицията, има дейност, има планове, има най-различни мероприятия, има събеседване с деца, които са нарушили закона, обаче резултатите не са достатъчно видими. Не може през седмица да се вандалства в парка, в Градската градина. Не може оградата зад парка да се чупи постоянно и за цялото това време няма нито едно дело образувано. Иначе комисията си работи. Да, тя провежда беседи с проблемни деца, провежда „Активно лято”, мероприятия, които се финансират именно на базата на тази програма. Но аз затова казвам, че според мен трябва да се фокусираме върху истинските проблеми”. Шефът на ОбС посочи, че има училища, в които ученици не спазват правилата, и не се взимат никакви мерки, при наличието на психолози, възпитатели. Както и че решението е обществена нетърпимост към нарушенията, за да има промяна.
„Няма да спра да говоря за дейността на читалищата, независимо от критиките и обвиненията, които понасям. Отново ще кажа какви са числата. За читалищни дейности за тази година са предвидени около 500 000 лв., от които половината почти са за читалище „Зора”. И отново тази година в Дупница няма нито един фестивал, организиран от читалище. Говорих многократно, критикувах, молих, предлагах, организирах… Какво пречи дупнишко читалище да организира фестивал? Какво пречи сдружение от дупнишки читалища да организира фестивал? Гледам вчера в медиите – наши читалища участват във фестивал в радомирското село Извор, е, радомирското село Извор по-голямо ли е от нашите дупнишки села?! Или любимият ми фестивал в село Марица и т.н., и т.н. Вчера – два фестивала, в две села, където ходят да участват групи от дупнишки читалища! Е, какво пречи това нещо да се случи на територията на Дупница?! Защо в Дупница няма фестивали, организирани от читалищата?! Има добре работещи читалища, казвал съм го много пъти. Но има и читалища, които нищо не работят! Категорично нищо не работят! И там отиват едни между 15 и 20 000 лв. на година! И това е проблемът на културната дейност в Дупница! Аз се правя, че работя, те се правят, че ми плащат! Да, читалищните секретари взимат минимални заплати, пишат се едни отчети, пишат се едни мероприятия, които или са проформа, или изобщо не са се състояли! И кой печели от това? Никой! И преди години казах, че някои от тези огнища на българщината са доста поизгаснали”, коментира Костадинов.
Той попита къде са парите на читалищата за дейност, след като заради ковид кризата 2 г. не са имали такава.
„Имаме читалище, на което вратата е буренясала. Вратата е буренясала, обаче то получава финансови средства. И ще получава. И ще получава. Имаме читалище, на което вратата е изчистена, измита и пак не правят нищо”, добави председателят. Отбелязано бе, че заплатите на читалищните секретари са различни, но някои от тях „работят много, а други – нищо”. Възнагражденията са около 750 – 900 лв.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Оная пача шефката на закрила на детето се интересува само от бракоразводни дела да рекетира и заплашва родители за родителски права. Там са сладките парички.

Comments are closed.

Most Popular