Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесСашко от Перник аплодира спасителите си

Сашко от Перник аплодира спасителите си

Министър Демерджиев: Най-зареждащото събитие за МВР и за държавата е, че детето е с нас

 

Доброволци от планинските служби на Банско, Разлог, Добринище, Благоевград, Самоков, Дупница и Кюстендил с “Почетен медал”  на министерството

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев награди полицаи, представители на Планинската спасителна служба и граждани от Клуб по парапланеризъм, участвали в намирането на изчезналия Сашко от Перник. Момчето и баща му участваха в церемонията и аплодираха спасителите.

Малкият Сашко беше хванат за ръка от вътрешния министър и от баща си. Детето не спираше да се усмихва, подскачаше и поглеждаше ту към баща си, ту към Демерджиев.

„Ще отличим малка част от хората, които участваха в може би най-щастливото събитие – откриването на Сашко. Един от най-хубавите мигове, които аз лично изживях, е да мога да го държа за ръката днес и да го сваля по стълбите на МВР”, отбеляза министърът.

Той подчерта, че откриването на изчезналото дете е било плод на усилията на хиляди хора и благодари на всеки един от тях. „Това беше един изключителен пример как обединени, желаещи да помогнем на едно детенце и баща му, желаещи да спасим един човешки живот, успяхме да постигнем най-важното”, отбеляза министърът.

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров съобщи, че вече е изработен и приет единен алгоритъм с правила за действие в случаите на издирване на безследно изчезнали. Той добави, че при проведената огромна по мащабите си операция, в която влязоха освен сили на полицията и екипи на общината, спешната помощ, планинската спасителна служба, Българският червен кръст и много доброволци, бяха направени съответните изводи и изведени пропуските. Единната процедура е приета след обсъждане на съответните предложения за подобряване и синхронизиране на действията, дадени от всяка една от институциите, а през изминалата седмица е приета на съвместно съвещание. Целта на изработения документ е в бъдеще да имаме ясно утвърдени правила, при които институциите, ангажирани в такива случаи, ще са по-ефективни, а резултатите по-добри, коментира главен комисар Тодоров.

Министърът на вътрешните работи награди с „Почетен знак“ на МВР II степен старши комисар Павел Млеканов – директор на ОДМВР Перник. С Почетен знак“ на МВР II степен бе отличен главен инспектор Велизар Иванов – началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“, а с „Почетен знак“ на МВР III степен – главен инспектор Павел Джалев, началник на РУ-Радомир; главен инспектор Кирил Добренов – началник на Първо РУ-Перник, главен инспектор Калин Крумов – началник на сектор „Специални технически действия“ и инспектор Кирил Кирилов – разузнавач 4 степен към отдел „Криминална полиция“.

С обявяване на „Благодарност“ от главния секретар на МВР бяха отличени шестима полицейски служители от сектор „Специални технически действия“. Главен комисар Тодоров награди с „Писмена похвала“ и 45 служители от РУ-Радомир и Първо РУ-Перник.

За оказано съдействие и конкретна помощ при проведените действия по издирването на Александър министър Демерджиев отличи с „Почетен медал на МВР“ 14 доброволци – спасители от планинските спасителни служби на отрядите Банско, Разлог, Добринище, Благоевград, Дупница, Самоков, Троян, Кюстендил и София, четиримата делтапланеристи и организатора на гражданските доброволци.  Сред наградените с “Почетен медал на МВР” са Атанас Уков от отряда в Банско,  както и  планинските спасители Любчо Джолев от Разлог, Цветан Пчелин от Добринище, Георги Ботев от Благоевград, Божидар Джокин от Дупниц, Ангел Керкелов от Самоков и Анатолий Божков от Кюстендил.

Александър Цветанов, бащата на Сашко, благодари пред медиите на спасителите. По думите му те са показали, че “българският дух е жив”, както и съпричастността, и състраданието.

Припомняме, че момчето изчезна на 11 ноември в гората над Профилакториума по време на разходка с баща си. Полиция, планински спасители, водолази и над 9000 доброволци от цялата страна се включиха в безпрецедентното издирване на Сашко. Почти обезверени, че момчето може да е живо, на деветия ден доброволци от клуба по парапланеризъм го откриха в дере – мокър, премръзнал, изтощен, но жив.

RELATED ARTICLES

Most Popular