Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградВарицела шари из Югозапада!

Варицела шари из Югозапада!

  • Рязък скок на болните в Перник:  140 нови случая за седмица,  отчитат от РЗИ

  • Очаквам ръст на заболелите в област Кюстендил  през януари,  прогнозира инфекционистът д-р М.Попов

Рязък скок на заболяванията от варицела в Перник, отчита РЗИ. За периода от 12 до 18 декември са регистрирани 140 случая на заболяването срещу 59 за предходната седмица.

Заболелите са във възрастови групи от 1 до 46 години. Лекуват се амбулаторно от личните си лекари. Засегнати от шарката са детска градина „Знаме на мира” в Перник, детската градина в село Драгичево, две основни училища – 10-то и 11-то и Средното училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон”.

Само за последните два месеца на територията на област Перник с варицела са се заразили близо 440 души. През миналата седмица има и два случая на скарлатина. Заболелите са деца на 4 и 7 години.

Зачестяват случаите на варицела и в област Благоевград, съобщи директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Веселка Момчева. “Обичайно вирусът върлува в периода зима – пролет, като изключение правеха изминалите две години, по време на пандемията от Ковид-19. Тогава се спазваха много ограничения в социалните контакти, хората ползваха предпазни средства и заболелите  бяха по-малко”, коментира  д-р Момчева. Случаи на варицела в момента има и това не е изненада, най-често са в детска възраст, но има и възрастни, които не са преболедували, посочи д-р Мончева. По думите и в областта случаите на скарлатина са редки.

10 са случаите на варицела в област Кюстендил, сочи последната публикувана справка на РЗИ-Кюстендил.

За изминалия месец случаите на варицела в област Кюстендил са общо 17, съобщи началникът на Инфекциозно отделение в общинската Болница в Дупница д-р Методи Попов. Той уточни, че пациентите рядко стигат до хоспитализация, като лечението на заразените се поема от общопрактикуващите лекари. “Очаквам, че след като в съседните области случаите нарастват, неминуемо се очаква това да се отрази и на заболеваемостта тук. Предполагам , че това ще се случи след Нова година”, прогнозира д-р М. Попов.

“Варицелата е едно от най- заразните инфекциозни заболявания, като контагиозния и индекс е над 90 процента. Това означава, че ако десет деца са контактни на болен от варицела , поне девет със сигурност ще се разболеят, ако не са прекарали заболяването”, уточни д-р Попов.  Той уточни, че инкубацинния период на заболяването е от 11 до 21 дни средно.  “Като цяло варицелата е сравнително леко протичаща инфекция, предимно в детската възраст. Симптомите могат да включват лека хрема, гърлобол, температура и разнообразен обрив, наподобяващ “ звездно небе” или “ капки роса”. Въпреки , че в повечето случаи минава без последствия за болните, има рискови групи, при които усложненията са чести. Те могат да бъдат  усложнения свързани с обривните единици- пустулизиране на обрива, формиране на були, хеморагично съдържимо на везикулите ( което е особено животозастрашаваща инфекция), гангренозна форма на туберкулоза, абсцеси, флегмиони на кожата, целулит. Усложнения могат да настъпят и от страна на дихателната система – ларингит, бронхит, круп, пневмонии, като пневмониите при диабетици от варицела са животозастрашаващи”, разказва инфекционистът. “Усложненията  на нервната система могат да бъдат церебелит и енцефалит, които са животозастрашаващи състояния. Тези усложнения могат да се срещнат във всяка възрастова група, но рискови са кърмачетата, хора в зряла и напреднала възраст и старческа”, уточни д-р Попов.

Лечението е симптоматично с пудри, антопиретици , но при рискови групи етиологичен медикамент на избор е Ацикловир. Има ваксина за заболяването, която в някои щати на САЩ е задължителна и е включена заедно с ваксините морбили, паротит, рубеола. В България е препоръчителна. Усложнените форми трябва да бъдат насочвани за хоспитализация и консултация с инфекционист, препоръчва специалистът по инфекциозни болести в общинска болница “Св. Иван Рилски” в Дупница.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular