Friday, May 17, 2024
HomeРегионКочериновоСбъдна се 15-годишна мечта! Монтираха нов параклис в кюстендилското село Бараково

Сбъдна се 15-годишна мечта! Монтираха нов параклис в кюстендилското село Бараково

Основите бяха излети с дарения и доброволен труд на местните хора

Нов параклис бе монтиран край кюстендилското село Бараково. Малкият храм пристигна от Солун, където е съграден и беше монтиран на определеното място. То не е избрано случайно – преди години само на няколко метра от новия храм е имало параклис, посветен на свети Теодор Тирон, разказа за БТА отец Светослав Кючуков.
Изграждането на параклиса край Бараково е мечта на повече от 15 години, допълни свещеникът. Мястото, на което тя се осъществява, е дарена на църквата и това дава възможност да се издигне на него малък храм. С дарения и доброволен труд на местните хора се изливат основите, а със специализирана техника параклисът беше транспортиран от Гърция и монтиран.
За да се сбъдне желанието на местните хора, участват много дарители, разказа Жулиета Лазова от църковното настоятелство. Тя също сподели, че изграждането на параклиса е очаквано от много години, а днес жените, събрали се около него, не скриваха радостта си.
Основни дарители са Галина и Иван Доколякови, които осигуряват средства за храма. Галина разказа, че това е дългогодишна мечта на семейството, защото в целия си живот са търсили Бог и вярата в него ги е крепяла във всяка ситуация. Според нея всеки добър християнин, стига да има възможност, в хубаво да направи параклис, или чешма, или друго, което да остане за хората и за идните поколения.
Храмът ще бъде наречен на св. Теодор Тирон, както стария храм край Бараково, а по желание на дарителите и на светите Три Светители -св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Отец Светослав посочи, че така край параклиса ще се празнуват два празника. „Нека има повече светци покровители на православните християни, защото колкото повече са светците, толкова по-бързо молитвите ще стигнат до Бога.“, допълни свещеникът.
Параклисът е в непосредствена близост до главния път Е-79 и автомагистрала „Струма“, вижда се още от пътното платно и до него се достига лесно. Затова и хората, които осъществиха идеята да възстановят храма край Бараково вече подготвят облагородяване на пространството около параклиса. Отново с помощта на дарители, на което разчитат, местните хора и църковното настоятелство планират да изградят навес, пейки и чешми, така че повече хора да се отбиват тук и да отправят молитви към Бога. Снимки: БГнес

RELATED ARTICLES

Most Popular