Sunday, June 16, 2024
HomeРегионДупницаСветовноизвестният художник Н.Янакиев: На всички места по света съм се представял като...

Световноизвестният художник Н.Янакиев: На всички места по света съм се представял като дупничанин и съм горд с този факт!

Николай Янакиев е световноизвестен български художник. Негови платна са представяни в Берлин, Бремен, Ерфурт, Кьолн, Мюнхен, Рьодген, Флорстад, Франкфурт на Майн, Целен, Ню Йорк, Марж, Виена, Залцбург, Нойзидл ам Зее, Сан Пьолтен, Братислава, Рим, Витербо, Будапеща, Париж, Ла Валета, Варшава, Дамаск, Хелзинки, Рабат и др. Творби на дупничанина Н. Янакиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, частни сбирки и музейни колекции по цял свят.

Дупница е моят роден град и никога не съм спирал да го казвам на глас. Произхождам от уважавано учителско семейство. В Дупница са двамата ми братя, моите близки и приятели в лицето на цялата културна общественост. Обичам целия град, природата, гледката към Рила. Завършил съм училище „Евлоги Георгиев” и пазя чудесни спомени от тези години. След това кандидатствах в гимназията за изящни изкуства „Илия Петров” в София и Националната художествена академия при академик Светлин Русев. Младите хора сигурно не знаят, че от двете страни на сградата на кметството са разположени мои пана и се надявам и днес те да се харесват и оценяват от моите съглаждани.

Където и да съм ходил, никога не съм крил, че съм от Дупница. Аз съм член на Есенния салон в Париж, мои картини са притежание на редица галерии по света. Правих изложба в Барселона заедно с Вежди Рашидов, като на всички тези места съм се представял като дупничанин и съм горд с този факт.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular