Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаСвинският грип отново се върна: Поваля за часове

Свинският грип отново се върна: Поваля за часове

Правете комбинирани тестове, съветва началникът на Отделението по инфекциозни болести в МБАЛ “Св.Иван Рилски” д-р Методи Попов

Увеличение на случаите на грип и остри респираторни заболявания в Дупница, отчитат инфекционисти. До момента лабораторно доказаните проби са на щам H1N1, по-известен като “свински грип”.

Заболяването се характеризира с висока температура, треска, кашлица, възпалено гърло, болки в тялото, втрисане, главоболие, умора и др. Предава се лесно чрез отделени капчици при кашлица или кихане или чрез с ръце, които преди това са докосвали замърсени повърхности.

“Ние сме все още в началото на вълната на грип, тепърва ще се увеличават случаите. Лабораторно доказаните проби са на щам H1N1. Освен грип и ковид обаче има и доста пневмонии, причинени от други респираторни агенти като вируси и бактерии. При децата има варицела и скарлатина. Хубавото е, че скоро не сме приемали малки пациенти с настъпили усложнения от шарка. Повечето се лекуват в домашни условия”, коментира началникът на Отделение по инфекциозни болести в МБАЛ “Св.Иван Рилски” д-р Методи Попов.

д-р Методи Попов

Грипът се отличава от ковида по бурното и остро начало на заболяването. Ако при ковида симптомите се разгръщат постепенно, то при грипа болните разказват за настъпване на внезапна отпадналост, придружена от висока температура, която не им позволява да извършват никакви дейности. Често изброените симптоми се придружават с диария и повръщане и болният е повален за часове.

“Въпреки разликата в клиничната картина, съветвам пациентите да правят комбинирани тестове за грип и ковид. С тях бързо и категорично се поставя точна диагноза. Така последващото лечение ще бъде правилно, тъй като препаратите, от които се повлияват двете заболявания са различни”, съветва инфекционистът.

Сред най-уязвимите групи от грипа са малките деца, предвид риска от заразяване и възможностите от усложнения за тези, които все още не са го прекарвали. Той е опасен и за възрастните хора със сърдечни заболявания. Очаква се в Дупница пикът на заразата да настъпи в края на януари и началото на месец февруари.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular