Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБанскоСезонът в Банско тръгва на 4 декември без празнично откриване

Сезонът в Банско тръгва на 4 декември без празнично откриване

Най-очакваната новина в Банско беше решението на Министерски съвет и Националния оперативен щаб за ограничителните мерки и периода, в който те ще са валидни. Туристическият бранш чу обтекаемото „спират се туристическите дейности”. Не се чу за забрана на посещения на  хотели, къщи за гости и всякакви други места за подслон, както и за ползване на лифтове.  Веднага след брифинга на МЗ и НОЩ, концесионерът на ски зоната „Юлен“ обяви, че се подготвя сезонът да тръгне на 4 декември и да продължи до 11 април. Празнично откриване на сезона няма да се организира. В момента се прави необходимата профилактика, има обезпечаване със специалисти и добра техника. На входа на началната станция вече са поставени препарати за дезинфекция, а всеки турист ще се проверява за употребата на лични предпазни средства. Персоналът също е оборудван с маски, в общите части има необходимата информация за поведение.
Предприетите от фирмата мерки за безопасното ползване на лифта и въжени линии през лятото ще бъдат допълнени със система за автоматична дезинфекция. Купуването на карти освен на касите на начална и горна станция на лифта ще се извършва на още 10 места в града и на два автомата. Броят на пътуващите в кабинките може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Те ще се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция, а в ски училищата групите ще са до 10 души.
Предстоящо е откриване на лаборатория, в която ще се правят бързи PCR тестове с резултат 2 часа след вземане на пробата.

С цел да привлекат повече български туристи, има специално предложение за семейства с деца под 12 г. Новите ски карти са семейни  за двама възрастни и варианти за 1, 2 и 3 деца за два или три дни.  Целта е повече българи да могат да спортуват в планината и да прекарват със семействата си време на чист въздух и слънце. Мерките могат да бъдат променяни по всяко време, при настъпили значителни изменения в епидемичната обстановка, уточняват от фирмата концесионер. Всички предприети от тях мерки са съобразени с Указанията на МЗ за прилагане на противоепидемични мерки в зимните курорти през зимен сезон 2020/21

RELATED ARTICLES

Most Popular