Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградНяма да затварят Благоевград, при нарушения на мерките пешпатрули ще пишат актове на...

Няма да затварят Благоевград, при нарушения на мерките пешпатрули ще пишат актове на място

Няма да има пълно затваряне на община Благоевград. Това стана ясно, след като на свое заседание в сряда Общинският кризисен щаб отхвърли предложението за локдаун на Комисията за борба с COVID-19 към Общинския съвет в града.

„Няма нужда да се стига до пълно затваряне, при положение че от Националния оперативен щаб и Министерския съвет обявиха, че ще има частично затваряне на обектите, в които има най-голямо разпространение на вируса”, казаха членовете на кризисния щаб. На брифинг след заседанието кметът на Благоевград инж. Румен Томов обясни, че предложението е било отхвърлено с мнозинство. Той отново подчерта, че едно затваряне на общината ще се окаже пагубно за бизнеса.

Освен мерките, които ще влязат в сила за цялата страна от вечерта на 27 ноември, в Благоевград ще започнат работа така наречените пешпатрули. Те  ще работят съвместно с полицията, Общинска охрана и РЗИ. Целта е да се следи и да не се допуска струпването на много хора на едно място, провеждането на нерегламентирани тържества или за обекти, които работят, но чиято дейност е забранена със заповед. Актовете ще се пишат на място. Засега не се предвижда и въвеждането на задължително носене на маски на открито в Благоевград, но все пак специалистите са категорични, че е препоръчително.
Къщичките, които се монтират на коледния базар, ще бъдат довършени, а наемателите ще плащат наем само за времето, в което ще работят. Стана ясно, че някои от наемателите са се отказали, като от общината ще трансформират обектите в детски кътове.

Стана ясно още, че ще се работи за създаването на триажен кабинет в Благоевград. От община Благоевград водят преговори с медицинските сестри от яслите и детските градини, както и с пенсионирани такива – да се включат в борбата срещу коронавируса, но засега без успех.

RELATED ARTICLES

Most Popular