Monday, May 13, 2024
HomeРегионДупницаСиндикатите почитат пострадалите и загиналите на работа

Синдикатите почитат пострадалите и загиналите на работа

Тодорка Дамянова от КНСБ: През 2020 г. в област Кюстендил  имаше 12 трудови злополуки

 

 

12 трудови злополуки са възникнали в Кюстендилска област през 2020 г., съобщи координаторът на КНСБ за Дупнишки регион    Тодорка Дамянова по повод Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. Шест от пострадалите при тези злополуки са мъже и шест – жени. По информация на НОИ миналата година в България са регистрирани 89 смъртни случаи (в т.ч. 8 жени), при отчетени 2309 трудови злополуки, от които  858 с жени.       През 2020 г. отново най-висок брой смъртни случаи у нас са отчетени в икономическите дейности, от сектор „Строителство” – 17  (при 18 за 2019 г. ), следван от Сухопътен транспорт” -11, и „Търговия“ – 8 броя, отбелязаха от синдиката.

„Международният ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници е обявен и за Световен  ден за здравословен и безопасен труд. Мотото на кампанията за 2021 г. е „Здравето и безопасността на работното са ваше право. Да запазим живота на работното място“! През тази кризисна година няма да поднасяме венци и цветя на паметни плочи, няма да бъде отслужен молебен, няма да се събираме, не защото няма да отдадем почит на починалите при трудови злополуки, а защото трябва да пазим себе си и околните от заразяване”, отбеляза Дамянова. И допълни: „В знак на почит и съпричастност апелирам всички да помълчим за една минута преди вечеря”.

„Вярна на принципа за съпричастност и солидарност КНСБ провежда благотворителна акция, с която подпомага свои заболели членове. В рамките на кампанията „Не си сам“, към 26 април 2021 г. от Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ са подпомогнати финансово 2 212 синдикални членове, в т.ч. семействата на 22 починали.

В продължение на 23 години с подкрепата на фонда се изплащат стипендии на деца, чиито родители са загинали при трудова злополука. Сред тях са миньори, полицаи, учители, шофьори, железничари и др., част от които са били членове на КНСБ. Към момента стипендиантите на благотворителния фонд са 39, получават по 50 лв. на месец, докато завършат средното си образование. Всяка година абитуриентите получават допълнително по 200 лв. еднократна помощ за официални облекла. За регион Дупница тази година остана само един стипендиант, чийто баща почина от ел. ток Тази година синдикатите в целия свят отново отдаваме почит на работниците, които загубиха живота си поради COVID-19, и изразяваме подкрепа към всички заболели за успешно справяне с болестта. В този ден ние заявяваме – здравето и безопасността при работа не са само за Деня в памет на загиналите работници или за пандемията от Ковид-19 – те са право за цял живот!”, казаха още от професионалния съюз.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular