Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБлагоевградСлед потопа в Благоевград! Отвориха за движение бул. „Д. Солунски“ , наводнени...

След потопа в Благоевград! Отвориха за движение бул. „Д. Солунски“ , наводнени са детски градини и онкоболницата

Обявиха оранжев код за валежи в Пиринско, Кюстендил и Перник

Булевард „Димитър Солунски“ в Благоевград вече е отворен за движение на моторни превозни средства. Компрометираната асфалтова настилка в участъка от кръстовището с бул. „Св. св. Кирил и Методий“ до включването към ул. „Марица“ е възстановена, след проливните дъждове в късния следобед в сряда. Проверена е канализацията на място, като не са установени нарушения по целостта ѝ.
Вече е включена и светофарната уредба, която регулира движението.
На 38 сигнала за отводняване са се отзовали служителите на РС ПБЗН-Благоевград след поройния дъжд. Пороят наводни паркинги, закъсваха автомобили, преливаха шахти.


По-сериозни щети от валежите са нанесени в ниските точки на града. Сред най-засегнатите участъци бе бул. „Димитър Солунски“. Има наводнени помещения в детски заведения.
Засегната е и част от сградата на СБАЛО “Св. Мина”, където освен че има наводнени помещения, за кратък период е блокирал и компресорът за кислород. Благодарение на навременната реакция на ръководството, пациентите не са били застрашени.
Там надигналият се асфалт ще бъде ремонтиран за трети път след основния ремонт на улицата, извършен през 2019 г.

Веднага след проливния дъжд Община Благоевград, РД ПБЗН, ОД МВР, „Водоснабдяване и канализация“ и други отговорни институции сформираха работни групи на терен. Незабавно се отзоваха и доброволци от Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“.
Проблемът с наводнените участъци е в резултат на огромното количество вода, което не може да бъде поето от дъждоприемните шахти заради тяхното оразмеряване, въпреки че същите непрекъснато се почистват от ОП „Чистота“.
Предстои да бъдат направени щателни огледи, а щетите на територията на община Благоевград да бъдат описани, след което ще се предприемат действия по възстановяването им.
Същевременно, стана ясно, че главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприема превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза, съобщават от МВР.
Изпратени са писма до областните управители на посочените области и дирекциите към ГДПБЗН с информация за предстоящите метеорологични промени и очаквани валежи и указания за информиране на изпълнителната и местната власт. Разпоредено е стриктно следене на обстановката и повишаване при необходимост на готовността при възникване на извънредни ситуации или за въвеждане на плановете за действия при наводнение.
По данни на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в петък има вероятност от гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. От НИМХ е обявен оранжев код за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник…

 

RELATED ARTICLES

Most Popular