Saturday, May 18, 2024
HomeРегион(ОБНОВЕНО) Пожар лумна в местността "Сивриите" между селата Ресилово и Овчарци

(ОБНОВЕНО) Пожар лумна в местността “Сивриите” между селата Ресилово и Овчарци

Светкавична реакция на институции и доброволци! Кметове и над 60 души бяха на труднодостъпния терен минути след избухването на стихията

 

Пожар в местността “Сивриите” между селата Ресилово и Овчарци вдигна огнеборци, служители на Горско стопанство, кметове, планински спасители, доброволчески гасачески групи и общински служители на крак. Сигналът за горското бедствие бе подаден в късния следобед във вторник. Гъстият дим в подножието на Рила се издигаше високо в планината, а пожарът се виждаше от километри. Сред първите, които забелязаха пушеци в далечината са жителите на Крайници, които алармираха за разразилата се стихия.

Снимка – Сергей Пандурски

Горският масив се намира на няколко километра високо в планината над с. Ресилово. Мястото е известно като местността “Сивриите”, съобщи кметът на селото Мариана Доцина. На място веднага бе сформирана доброволческа гасаческа група. “Уведомихме кметовете на всички населени места в общината. Организирана бе и групата за пожарна безопасност към Община Сапарева баня. Сформирани са екипи от всички населени места. Информирано бе и общинското Горско стопанство. За съжаление теренът е тежък, стръмен и труднодостъпен”, уточни Доцина, която реагира светкавично на сигнала за действащ пожар. С доброволци от селото тя пое към планината заедно със специализираните екипи.
Пламъците са тръгнали в близост до сечище, като огнените езици са навлезли в боровата общинска гора от землището на село Ресилово, съобщи говорителят на ОДМВР-Кюстендил Катя Табачка. Към пожара бяха насочени два екипа на противопожарната служба в Дупница. “Теренът е труднодостъпен, което налага екипите да използват високопроходима техника”, уточни минути след подаване на сигнала Табачка.

Сред първите отзовали се на апела за помощ бе и кметът на дупнишкото село Бистрица Кирил Оненски. Заедно с още трима души той пристигна с личния си джип да помага за овладяване на пожара. “Вече сме тук на място, успяхме да се изкачим с моя джип. С мен са още четирима души от Бистрица и Самораново, като чакаме още хора да се качат. Веднага след инструктажа се включваме да гасим”, заяви Огненски.
Благодарение на координираните, бързи и адекватни действия на Община Сапарева баня, противопожарните екипи и сформираните над 60 души на терен, към 19.30 часа пожарът бе локализиран.

Снимка – Сергей Пандурски
Снимка – Венцислав Алексов

“Огънят е локализиран и се пристъпва към гасене. Две са огнищата, от които тръгват огнените езици. Осигурени са и две общински цистерни с вода. На място са над 60 души от всички населени места в Община Сапарева баня, както и съседни села”, заяви кметът Калин Гелев, който бе сред първите, които бе на място и координираше организацията по гасенето на разразилия се горски пожар. Сред отзовалите се за помощ в погасяването му бяха и ангелите от планината на ППС-Дупница с възможността за осигуряване на дрон и насочване на гасаческите екипи.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular