Friday, May 17, 2024
HomeБизнесСобственикът на най-големия мол в Благоевград: Новите ограничения ще доведат до още...

Собственикът на най-големия мол в Благоевград: Новите ограничения ще доведат до още фалити и съкращения

30% от помещенията вече са празни, призна Георги Тозев

Влизането със зелен сертификат в големите нехранителни обекти ще доведе до още фалити и съкращаване на работни места. Прогнозата е на собственика на най-големия мол в Благоевград Георги Тозев. „Как да се работи при 20% ваксинирано население на България изобщо?
От края на миналата седмица посетителите рязко намаляха. Това няма как да не се отрази негативно на бизнеса. Магазините ще освобождават работници и все повече хора ще остават без работа. Администрацията не е ваксинирана, докато за бизнеса е задължително. Ние уж работим, но как да работим с 20%, а с другите 80% какво правим? Бизнесът не носи никаква вина, а плаща сметката“, каза пред „Вяра“ Георги Тозев.
„Спазваме всички правила. При нас всеки ден има по 15 проверяващи. В това няма нищо лошо, заповедите трябва да се спазват и да се следи за това. Но проблемът е, че всичко е на нашите плещи. Много колеги питат как така във всяка една администрация може да се влезе без зелен сертификат, а в магазините и моловете не може“, допълни бизнесменът.
Той беше категоричен, че такива кардинални решения не може да бъдат взимани без допитване до съответните браншови организации:
„Решението винаги е било едно и също. Като се въвеждат такива мерки, те трябва първо да бъдат обсъдени с въпросните браншове. Едва ли някой от нашия бранш обаче ще се съгласи на подобна мярка, защото това на практика ни фалира“.
По думите му положението в Благоевград е много тежко, а тенденцията е към още по-голямо влошаване.
„30% от помещенията ни вече са празни, защото след първите няколко локдауна повечето търговци от местния бизнес фалираха и останаха само по-големите фирми. Това нещо сега ще доведе до нови фалити. Навсякъде по света първо на бизнеса им се плаща сметката, а после ги затварят. Това сега е задачата на политиците. Те трябва да измислят адекватен начин за справяне с кризата, а ние ще изпълняваме“, завърши Георги Тозев.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular