Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаСрязаха лентата на рекултивираното депо в Дупница

Срязаха лентата на рекултивираното депо в Дупница

Кметът Методи Чимев: Проблемите с обгазяването на града и сметището вече са в миналото

Рекултивираното депо за неопасни отпадъци на общината бе открито в Дупница във вторник. Лентата срязаха кметът инж. Методи Чимев, управителят на област Кюстендил  инж. Александър Пандурски, зам. – кметът Крум Милев и Димитър Янков -управител на „Браво строй“ ЕООД, Благоевград, което е част от консорциума, изпълнил строителните дейности. В местността Злево, където преди 60 г. е отворено сметището, бяха и зам. – кметът Олга Китанова, целият отдел по екология и други общински служители. Присъстваха и част от кметовете и кметските наместници на селата, служители от противопожарната охрана.

Рекултивацията бе изпълнена по проект, защитен по ОП „Околна среда 2014-2020 г.”. Безвъзмездната финансова помощ е в размер 100% –  5 756 082,18  лв. с ДДС. Изпълнител е Консорциум „Еко Дупница“. Той включва 3 фирми:  „Булпланинвест“ ООД, Кюстендил, с управител  Николай Йосифов; „Браво строй“ ЕООД, Благоевград, чийто управител е Димитър Янков; „Инвестиционно проектиране“  ЕООД,  Шумен. Строителният надзор е възложен по договор със  „Стройнорм“ ЕООД, София.

«Преди малко повече от година- на 27 юли 2022 г.,бе даден символичен старт на строежа, а днес вече целта е постигната. Рекултивирани са два имота с обща площ 79.757 дка, като отпадъкът е събран на площ 75,78 дка.

На строежа е извършено предепониране на отпадъците, оформяне тялото на депото, уплътняване и полагане на геотекстил, след което и изолационен слой от почва и хумус с обща дебелина от 1,2 м. Изградени са около 1,5 км канавки. Изградена е система за високотемпературно изгаряне на сметищния газ, който се улавя в система от три газови кладенеца. Монтирана е мълниезащитна инсталация. Има и три пункта за мониторинг на газовите емисии, инфилтрата от тялото на депото и повърхностните води.

След приключване на отчитането на техническата рекултивация пред Управителния орган на ОПОС ще се пристъпи към изпълнение на биологичната рекултивация, която предвижда затревяване на депото“, съобщи директорът на Дирекция „Околна среда“ Ели Подгорска. Тя припомни, че обектът е изключително важен за общината. Елиминирано е обгазяването от депото, което от години се палеше и тровеше района. Посочено бе още, че рекултивацията е коствала неимоверни усилия на строителите и целия екип, работил по проекта, като причината са основно голямата денивелация и опасният терен на сметището. Стана ясно още, че бившето депо ще продължи да се охранява – на място ще има дежурни служители.

„Спомняте си за проблема, който беше, ако не ежедневен, ежеседмичен и ежемесечен. На всяко позвъняване, че има обгазяване, треперехме заради това сметище. Когато екипът отнесе проекта в оперативната програма, там имаха сериозно недоверие, че това съоръжение има такъв вид и проектът предполага такива дейности. Г-жа Галя Симеонова, която е начело на оперативната програма, идвайки със своя екип, включително със специалисти от МОСВ, миналата година, каза: „Аз не вярвах, но това, което видях, няма аналог. Друго съоръжение с такъв профил в България няма“, каза кметът Методи Чимев. Градоначалникът благодари на всички, работили за осъществяването на проекта.

„Обектът беше много труден и опасен. Всичко беше трудно. Работеше се под 110-киловолтов далекопровод, но се справихме. С хиляди мъки и перипетии, но сме на финала“, подчерта Димитър Янков от „Браво строй“.

Служители в общината обърнаха внимание на любопитен факт – на мястото, което само допреди 1 г. се стелеха тонове вонящи отпадъци, сега има диня и домати. Те са поникнали сами и дали плод, въпреки липсата на каквато и да било грижа.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. Cлyжитeли в oбщинaтa oбъpнaxa внимaниe нa любoпитeн фaĸт – нa мяcтoтo, ĸoeтo caмo дoпpeди 1 г. ce cтeлexa тoнoвe вoнящи oтпaдъци, ceгa имa диня и дoмaти.

    Общината добре ли сте .Кои лъжете .От тия разсад само канцерогенни плодове може да поникнат.Реклама на кмето ли правите.

  2. Са остана да продавате Общински парцели върху бившия боклук.

  3. Първи аз въведох рекултивацията още преди 22 г. Нека кмета не се бие много в гърдите, а да се заеме с почистването на района до Вангеловото чешме, защото заради неговата забрана да се изхвърлят боклуци от гражданите на сметището , района е маркиран с нерегламентирано изхвърлен боклук и туристите са принудени да наблюдават район с красиви ливади превърнат в сметище. Гледката е ужасна, който е ходил преди, ако отиде сега нагоре ще се ужаси. Пълно безхаберие и незаинтересованост.

Comments are closed.

Most Popular