Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникСтарт на делото! Показаха в съда 2000 подписа срещу високата такса „смет”...

Старт на делото! Показаха в съда 2000 подписа срещу високата такса „смет” в Пернишко

Пернишкият административен съд даде старт на делото срещу увеличението на такса „смет” за села в общината. В съдебна зала присъстваха кметовете на Кладница Васил Мирчев, Рударци – Богдан Богданов, Драгичево – Виктор Викторов и Дивотино – Симеон Методиев, както и жители на населените места. Жалбоподателите са представлявани от адвокатите Боряна Методиева и Иван Иванов.

„Несправедливата такса “битови отпадъци” вече е в ръцете на магистратите. Ако спечелим делото, победата ще бъде за всички нас, които живеем в селата в община Перник”, заяви кметът на Кладница Васил Мирчев.

Пред съда адвокат Методиева представи подписка от над 2000 жители на селата Кладница, Драгичево, Рударци, Студена и Богданов дол. Тя обяви, че малко преди заседанието с нея са се свързали и хора от Люлин, Дивотино и Ярджиловци, които също ще събират подписи срещу увеличението на таксата.

На свой ред Общинският съвет в Перник чрез своите адвокати  оспори жалбата. Съдът отложи делото, защото предстои събиране на още доказателства. Следващото заседание е насрочено за 14 април.

Припомняме, че делото е образувано по жалби на собственици на имоти в селата Драгичево, Рударци, Кладница, Студена и Мещица. С решение на местния ОбС такса „смет” в пернишките села бе увеличена от 2,25 на19,06 промила.

Сред посочените от общинската управа мотиви за резкия скок са увеличението размера на отчисленията, които общините внасят по Закона за управление на отпадъците, както и необходимостта от изграждането на втора клетка на регионалното депо. Според кметския екип с почти деветкратното увеличение се отстранява една несправедливост, като се изравняват сумите, които плащат за битовите отпадъци хората в селата и тези, които живеят в областния център.

От своя страна жалбоподателите твърдят, че са нарушени правилата по разпоредба за публикуване на покана за обществено обсъждане за определяне размера на таксата и че при приемането на решението на Общинския съвет одобрената план-сметка за 2021 г. се различава от предварително обявената. Също така според тях е нарушен принципът, съгласно който се определя таксата „смет”, а именно неизложени конкретни мотиви защо се пристъпва към увеличението й.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular