Monday, May 20, 2024
HomeСпортСтивън Кирилов: С труд и постоянство ще запишем нова страница в историята на...

Стивън Кирилов: С труд и постоянство ще запишем нова страница в историята на петричкия футбол

Футболистът отказа да коментира интереса на други отбори към него, но обеща да преследва високи цели с “Беласица”

Стивън Петров Кирилов е роден на 26.09.1996 година в Перник. Още на 7-годишна възраст започва да тренира футбол в частната школа в родния си град „Метал 2002” при треньорите Красимир Кръстев, Слави Великов и Димитър Кокалков. След това за 2 години преминава в школата на Христо Стоичков в Етрополе, където негов треньор е Валери Начков. На 15-годишна възраст вече е в редиците на ДЮШ на „Миньор” (Перник). Готви се в мъжкия отбор при треньорите Юри Васев и Славчо Павлов. Дебют прави при треньора Валентин Лазаров в мач срещу „Спортист” (Своге) във „В” група. По-късно негови треньори са Валери Дамянов и легендата на ЦСКА Христо Янев, който и в момента е треньор на мъжкия отбор на „Миньор” (Перник). В по-нататъшната си кариера Стивън Кирилов облича фланелката на „Металург” (Перник), „Гранит” (Владая) – в областната група , „Сливнишки герой” (Сливница) в трета лига, ЦСКА-1948 във втора лига. Известно време е част от отбора на „Спортист” (Своге), след което се завръща отново в „Сливнишки герой”. От декември 2020 година е привлечен в отбора на ОФК „Беласица” (Петрич). Стивън Кирилов се приспособи бързо към колектива на мъжкия отбор. Заигра в основния състав и в момента е топ нападателят на петричкия тим. Направи силно впечатление с изявите си по време на официалните мачове и най-вече на този за 1/8 фаза за Купата на България, когато на стадион „Лаута” в Пловдив местният „Локомотив” спечели мача срещу „Беласица”, а Стивън Кирилов надиграваше футболистите от елитния български отбор по всички части на терена. Той бе в основата при отбелязването на попадението за петричани. Изтече информация, че Стивън Кирилов е получил покана от страна на пловдивския „Локомотив”. Това бе и една от основните причини да се срещнем с него:

– Стивън, очаквал ли си, че някога ще станеш част от „Беласица”?

– Разбрах, че съм направил силно впечатление по време на мача, игран на стадион „Цар Самуил” през есента между отборите на „Беласица” и „Сливнишки герой”. Тогава отбелязах единствения гол за моя отбор. Попаднал съм в полезрението на известен футболен деятел и журналист, в резултат на което съм препоръчан на треньорския щаб и ръководството на „Беласица”. Получих покана от длъжностно лице от петричкия клуб и се включих в подготвителния цикъл на мъжкия отбор през м. декември, когато бях одобрен от старши треньора Саша Симонович. Впоследствие участвах и в зимната подготовка на отбора и вече съм част от мъжкия отбор на ОФК „Беласица”. Не съжалявам, че съм в отбор, който има многобройни привърженици и добър и сплотен колектив.

– С какви намерения даде съгласието си да бъдеш част от мъжкия отбор на ОФК „Беласица”?

– Известно е, че отборът на „Беласица” е име в българския футбол и доста футболисти, преминали през него, по-късно са играли в различни елитни отбори от българското първенство. „Беласица” е есенен първенец на ЮЗ трета лига. Изненадващо в първите два официални мача, гостувайки в Гоце Делчев на „Пирин” и във Владая на „Гранит”, се добрахме до равни резултати, вследствие на което загубихме 4 ценни точки. Във футбола всичко е възможно. Не бива да се отчайваме и навеждаме глави, напротив – това трябва да ни мобилизира и до края на пролетния дял на настоящото първенство да се борим са спечелване на максималния брой точки, независимо къде и срещу кого ни предстои да играем.

– Кои мачове, според теб, ще бъдат решаващи за отбора на „Беласица” за спечелване на първото място?

– Прегледах много внимателно програмата за мачовете, които трябва да изиграем до края на първенството. Според мен битката за върха ще бъде в директните двубои срещу отборите на ФК „Кюстендил”, „Марек” и „Вихрен”. Реално погледнато, всеки един мач е от изключителна важност за нас. Не бива да подценяваме и останалите отбори. Авторитетът за всеки отбор се изгражда, след като играе еднакво срещу всеки един от тях от групата. Само с труд и постоянство аз и колегите можем да запишем нова страница в историята на петричкия футбол и да върнем мъжкия отбор отново в професионалния футбол. Дошъл съм за това и обещавам на ръководството, треньорския щаб и невероятните фенове, че ще дам всичко от себе си, за да можем да се радваме заедно на стадион „Цар Самуил”, добивайки право за участие във втора професионална лига.

– Изтече информация, че се интересуват за теб отбори и от Ефбет лига. Засега се споменава за интерес към теб от страна на „Локомотив” (Пловдив).

– Не мога да потвърдя тази информация и затова се въздържам от коментари. Това, което съм показал на терена на Лаута в мача за Купата на България срещу местния „Локомотив”, е вече история. В този момент съм си поставил една-единствена цел, а тя е да се представя на най-високо равнище с фланелката на „Беласица” и да докажа с изявите си, че съм отговорил на доверието, което получих от страна на треньорския щаб.

-Беше футболист в отбора на „Сливнишки герой” (Сливница) през есента, а сега напролет си в отбора на „Беласица”. Предполагам, че имаш впечатления от играта на всички участници в ЮЗ трета лига. Кой е най-достойният отбор за втора лига?

-Най-достойният отбор е този на „Беласица”. Но нека с колегите да докажем на терена с игра, а не с думи, че заслужаваме първото място в крайното класиране.

-В кой момент би се разделил с отбора на „Беласица”?

-Този въпрос не стои пред мен сега. Съсредоточен съм върху нещата около отбора и искам с колегите да покажем оня петрички дух, с който е известна „Беласица” в досегашната си история.

-Интересуваш ли се от ситуацията в българския футбол? Кои отбори ти правят добро впечатление? Би ли дал прогноза и за Аотбора на България вече с новия наставник Ясен Петров?

-За мен проектът „Лудогорец” дава своя положителен резултат не само в България, а и в Европа. Явно организацията в този клуб е на много високо равнище, има невероятна материална база, финансова обезпеченост, прави се качествена селекция и т.н. По техния път върви и ръководството на ЦСКА-1948. Те също имат интересен проект и за разлика от отбора на „Лудогорец” при тях играят само български футболисти. За А-отбора на България вярвам, че при настоящия треньор Ясен Петров ще има успехи в квалификационните срещи и ще добием право за участие на Европейско първенство.

-Имаш ли идол във футбола?

-Винаги съм се възхищавал от играта на Роналдиньо заради финеса и лекотата при боравене с топката на терена. Харесва ми играта и на Мбапе.

-Какво не успя до момента и какво си мечтаеш?

-Съсредоточен съм изцяло в момента като футболист на „Беласица”. Нека да помогна за влизането на отбора във втора лига е след това ще мисля за нещо по-голямо. При мен нещата вървят стъпка по стъпка. Голямата ми мечта е един ден да облека фланелката на А-отбора на България.

-Девизът ти в живота?

-Всяко хубаво нещо се постига с много труд.

Ташко СУЛЬОТОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular