Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградСтотици отпразнуваха заедно Гергьовден в Симитлийско

Стотици отпразнуваха заедно Гергьовден в Симитлийско

На Гергьовден в пет параклиса в Симитлийско бяха отслужени водосвет и литургия за здраве.

Десетки жители на село Черниче и околните населени места се стекоха в храма, за да присъстват на службата, да запалят свещ за здраве и да отбележат заедно празника.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, и тази година отбелязаха празника като посетиха първо църквата в село Черниче, носеща името на светеца. Отец Велизар отслужи водосвет за здраве. Кметът на селото Георги Стефанов, който също носи името на светеца поздравяваше всички дошли на храмовия празник и приемаше поздравления по повод имения му ден. Празникът в селото бе уважен и от зам.-кметът на община Симитли Маруся Филатова и общинският съветник Юлия Янчева, които са от евроселото.

Следващото Божие място, което посрещна кметът, депутатът, председателя на ОбС, както и много вярващи бе красивият параклис в село Полето. Инициатор и главен ктитор на параклиса Свети Георги в селото е местният жител Георги Григоров. Преди години той е изпълнил заръката на покойната петричка пророчица Ванга да има в Полето и храм с името на Св. Георги. Кметът на Полето Иван Манчев поздрави присъстващите с „Христос Воскресе“ и честити на всички хубавия празник – Гергьовден.

Малко по-късно празника бе уважен и в село Брежани при параклиса „Св. Георги Победоносец“, където според предания, разказани от по-възрастни жители на селото, някога е имало стара църква, за което свидетелстват и останки, открити в района. Вярващите пък твърдят, че Св. Георги закриля не само параклиса, а и цялото село Брежани, тъй като в близкия планински масив ясно се откроява фигурата на кон и змей. Там на високия хълм над селото десетки християни бяха посрещнати от организаторите, както и от временно изпълняващия в момента длъжността кмет на селото Емилия Манолова и бяха благословени и поръсени със светена вода след литургията отслужена от отец Яне.

В подножието на връх Пирин, осветеният през 2021 година храм „Св. Георги Победоносец“ в село Мечкул също посрещна много миряни, които бяха поздравени с добре дошли от кметския наместник на селото Цветанка Илчова. Както във всички храмове, така и в Мечкул, празникът бе уважен от общинския кмет Апостол Апостолов, неговия екип и депутата Стефан Апостолов.

Последният храм, които посрещна официалните гости, както и много вярващи бе параклисът „Св. Георги“ в село Крупник. Водосвет за здраве бе отслужен от отец Бисер, а миряните поръсени със светена вода. Кметът на селото Александър Равначки също се бе погрижил нищо да не липсва на гостите, които в празничния ден са уважили Божието място.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular