Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионДупницаСтотици се веселиха на събора на Крайници, над 370 таланти се изявиха...

Стотици се веселиха на събора на Крайници, над 370 таланти се изявиха на сцената

3-годишният Божидар Ильов трогна с рецитация на „Аз съм българче”

Стотици жители на Крайници и техни гости се веселиха на традиционния събор на дупнишкото село. Обичаният и чакан с нетърпение празник продължи часове – от 11 преди обяд почти до полунощ, в които присъстващите се насладиха на изпълненията на десетки певци и танцьори и извиха хора.

Крайничани бяха благословени от местия свещеник Радослав Ваклин, който отслужи водосвет за здраве и успехи. Поздрав към земляците си отправи кметът на Крайници Mapиянa Димитpoвa, която благодари на спонсорите, приятелите и  всички, допринесли за провеждането на събора. Атракцията на празника бе 3-годишният Божидар Ильов. Пременен в национална носия, малчуганът трогна публиката с рецитацията на Вазовото стихотворение „Аз съм българче”, което изпълни, развявайки родния трибагреник. На сцената се изявиха над 370 местни и гостуващи самодейци и таланти, сред които ЖФГ „Крайничанка” с ръководител Ивайло Фильов, възпитаници на детската градина и училището в селото, гайдарят Димитър Захаринов, певчески и танцови формации от съседните Яхиново, Червен брег и Овчарци, гостуващи състави от самоковските села Рельово и Клисура, от Дупница, Бобов дол, Мало село, оркестър от Благоевград и др., които заредиха с настроение публиката. По време на събора председателят на читалище „Развитие – 1910” в Крайници Спас Ильов удостои със специално внимание Саманта Уотмоф, която преподава английски на деца от Крайници. За всеотдайната си работа англичанката получи подарък – глинен гювеч, а пожеланието бе да се научи да готви български ястия.

Част от събора бе обявяването и награждаването на победителите в националния конкурс за детска рисунка „Моето село” на тема „Българската шевица от моето село”, в който участваха над 180 деца от цяла България. Конкурсът се провежда за първи път и намеренията са занапред да бъде ежегоден. „Определено съм доволен от конкурса. Доволен съм не само от резултата и възможностите  на децата да покажат върху лист хартия своите чувства и виждания по темата за шевицата, която е необхватна. Много интересни бяха и описанията към рисунките, които бяха направили съгласно обявените изисквания. Конкурсът се оказа доста силен не само с коментарите на децата, но и с това, че много от участниците имат награди и от други конкурси. Това ме радва. Включиха се много деца, включително и няколко художествени школи, за което съм изключително благодарен”, каза Веселин Дичев, който връчи наградите на заелите призовите места. Те са определени от професионално жури с председател Петър Даскалов, в което са още Лора Делибалтова, Явор Виделов, Николина Иванова, Веселин Дичев и Mapиянa Димитpoвa.

Наградени са 9 деца от 3 възрастови групи (първа – за ученици от първи до трети клас, втора – за ученици от четвърти и пети клас и трета – за ученици от шести до седми клас). Сред отличените са и три деца от Дупнишка община. Алекса Велинова от Крайници е на първо място в трета възрастова група, печели отличието с картината „Гайтани”. Дупничанката Анастасия Милтанова е трета в класацията за рисунката си „Шевица”. Валерия Пишимарова от Крайници (втора възрастова група) също е трета, отново за рисунка с тема „Шевица”. Наградите са оповестени с обявяването на конкурса – стативи и комплекти за рисуване, скицници и др. Най-добрите творби в продължение на една седмица украсяваха витрината на пощата и центъра на селото. Празникът, организиран от читалището и кметството в Крайници, приключи със заря и фойерверки.

RELATED ARTICLES

Most Popular