Sunday, May 19, 2024
HomeРегионСапарева баняСтроителят Йордан Кацарски даде курбан в чест на св. Иван Рилски в...

Строителят Йордан Кацарски даде курбан в чест на св. Иван Рилски в Овчарци

Патрона на един от параклисите си – свети Иван Рилски, почетоха в Овчарци. Празникът в местността Светата вода събра стотици жители и гости на сапаревобанското село, въпреки че бе в работен ден през седмицата. По традиция бе раздаден курбан за здраве. „Строителството на параклиса „Успение на свети Иван Рилски” бе започнато от покойния кмет на Овчарци Красимир Ранов. Впоследствие храмът бе доизграден от строителния предприемач Йордан Кацарски, който поддържа храма, построи ограда. Това се случи преди 10-ина години и оттогава на 18 август Йордан Кацарски винаги раздава курбан. Сега чорбата беше постна, защото празникът се падна в сряда. Дойдоха много хора – местни, строители от бригадата на Данчо. Иконите в параклиса са изработени и дарени от Васил Говедарски.

Параклисът е много хубав. Намира се на красиво място – в планината. Затова и когато го кръщавахме, надделя името на свети Иван, който се е подвизавал в Рила. Иначе имаше и други предложения”, разказа свещеникът на Овчарци Ивайло Пиперков, извършил водосвета на бобената чорба.

Параклисът се намира до кладенец между Овчарци и Сапарева баня. С него е свързана много стара легенда, поместена в книгата на доц. Николай Колев „Български предания и легенди, свързани с водоизточници” (издателство „Фабер”, 2000 г., Велико Търново). Според нея кладенецът съществува отпреди 1500 години.

​В легендата се разказва, че Иисус Христос бил хванат и измъчван от евреи. Майка му, света Богородица, виждайки тези мъчения, си изгубва ума. В петък, след Великден й идва умът, т.е. осъзнала се е и оттогава този петък е наричан Умен петък.

​След осъзнаването си тя отива в гората при един кладенец и си измива ръцете и лицето. Оттогава кладенецът се нарича Светата вода. Помни се, че стари жени ходят там на Умни петък да си мият лицата за здраве, като оставят там червено яйце или червен парцал, откъснат от дрехата им.

Снимки: Фейсбук група на село Овчарци.

Извор с подобно име има на много места из страната.

RELATED ARTICLES

Most Popular