Monday, May 6, 2024
HomeРегионБобов долБобовдолци почетоха празника на миньора с курбан, събраха 400 лв. за храма

Бобовдолци почетоха празника на миньора с курбан, събраха 400 лв. за храма

Курбан за здраве имаше в Бобов дол по повод професионалния празник на миньорите, честван от години на 18 август – Деня на успението на патрона на миньорите и работещите в минната промишленост в България св. Иван Рилски. „Ястието бе раздадено благотворително. Събраните дарения (400 лв.) бяха дарени на храма „Св. Николай” в града”, посочиха бобовдолци.

Организаторите са бивши гастарбайтери в Италия, завърнали се в родния град. Сред тях са братята Димитър и Марио Малинови и Николай Илиев, които от 3 г. на 18 август раздават курбан, разказаха местни хора.

Чорбата от овче месо освети свещеникът на Бобов дол Венцислав Ангелов. „Оградата на черквата има нужда от ремонт. Предвиждаме да изградим и навеси, така че сумата от 400 лв. ще бъде похарчена за някои от тези дейности”, каза отец Ангелов.

Денят на миньора години наред бе един от най-големите празници за бобовдолци. По-възрастните с умиление си спомнят пищните празненства, на които преди 45-50 г. на 18 август в Бобов дол се събираха хиляди миньори и техните семейства, гостуваха известни изпълнители, провеждаха се парашутни скокове и градът гъмжеше като кошер от хора.

18 август е определен за ден за уважение и преклонение пред миньорския труд с указ на цар Фердинанд, по предложение на пернишките въглекопачи.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular