Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесСурва е! Ревностни пазители на традицията сътвориха феерия по улиците на Симитли

Сурва е! Ревностни пазители на традицията сътвориха феерия по улиците на Симитли

Ревностните пазители на кукерската традиция тази година сътвориха истинска празнична феерия по улиците и кварталите на Симитли. По обяд, навръх 1-ви януари кукерите сътвориха зрелищно дефиле за празника на Симитли – Сурва.

Със звън на чанове и хлопки, кукерите оповестиха в града и селата, че новата година е дошла. Млади булки, страшни чудовища, мечкари с мечоци, сурвакари, бабугери, лекари, бръснари са само част от маскарадните игри за Сурва. И както традицията повелява, добрите гости посетиха дома на кмета Апостол Апостолов, където той и семейството му посрещнаха всички кукерски групи от Симитли. Там кукери, бабугери и сурвакари играят, а палави мечоци борят кмета, за да му е здрава годината и да е благодатна за общината.

Костюмите от кози кожи са голямата гордост на симитличани. Цяла година издирват най-добрите, за да могат днес да са най-добрите в дефилето.

Уникални кукерски костюми показаха от всички махали в града, старци, малки деца, дори и жени обикаляха и орисваха всеки за здраве и берекет.

Снимки: Слави Бегов, Simitli info

RELATED ARTICLES

Most Popular