Saturday, May 11, 2024
HomeРегионРадомир600 лева за първородно дете ще дава община Радомир

600 лева за първородно дете ще дава община Радомир

600 лева за първородно дете ще дава община Радомир. От финансовото подпомагане ще могат да се възползват както семейните двойки, така и родители, които живеят на семейни начала и осиновители. Помощта е еднократна и ще бъде отпускана за деца, родени или осиновени след началото на новата година, предаде БНР.

Решението бе взето в самия край на 2021 година с приемането общинска програма за насърчаване на раждаемостта и съпътстващата я наредба. Финансовият стимул е само началото, каза кметът Пламен Алексиев.

„В наредбата са предвидени всички начини за подпомагането – с постоянен, с настоящ адрес, с работещи родители, с образование. Поощряваме първо роденото дете. В бъдеще могат да се правят по тази наредба много неща. Да започнем с това, защото си заслужава да се инвестира в него – в деца, в родени деца, да поощрим млади семейства”, каза Алексиев.

Право на подпомагане ще имат жители на общината които са с постоянен адрес в Радомирско повече от две години от рождената дата на детето или от акта на осиновяването му. Родители с настоящ адрес също ще имат право на помощта, ако поне единият от тях живее в общината минимум три години от раждането на детето, или осиновяването му.

За да могат да кандидатстват, родителите трябва да имат завършено най-малко средно образование.

RELATED ARTICLES

Most Popular