Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСъвременни будители възстановяват 100-годишното школо на село Лешница

Съвременни будители възстановяват 100-годишното школо на село Лешница

Броени дни остават за жителите на санданското село Лешница, когато отново ще прекрачат прага на своето отремонтирано и възстановено 100- годишно местно школо. То е построено през далечната 1923 година. Липсата на достатъчно ученици, оставя сградата празна преди почти 25 лета.

Отец Димитър Илчев също участва в ремонтните дейности

По идея на местния свещеник отец Димитър Илчев, жителите на Лешница започват инициатива за възкресяване на старата и изоставена сграда, от която мнозина са поели своя път в живота. Училището се намира до черквата “Света Марина” , като идеята е то да се превърне в неделно училище с музей.  Новината, че ремонтът е на финалната права съобщава отец Илчев, който с огромно вълнение публикува от своя профил  фотоси с първите върнати експонати. Това са учебни пособия, черна дъска с тесни и широки редове, дървено сметало, пергел и транспортир.

С много труд, усилия, работа и любов ремонта на школото е към своя край. Всички разходи се покриват от дарения и с много доброволен труд.  В хранилището на училището все още се пазят   мастилница, стари чинове и учебни пособия. Всички те ще бъдат показани в бъдещ музей в самата сграда.

В сградата има  две стаи, коридор и хранилище. След ремонта в едната стая ще се провежда неделно училище, а другата ще бъде превърната в музей, в който ще бъдат подредени старите пособия. Училището ще запази изцяло облика си отпреди 100 години.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular