Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниСвятСъздателите на „Спутник V“ искат извинение от Eвропейската агенция по лекарствата

Създателите на „Спутник V“ искат извинение от Eвропейската агенция по лекарствата

Създателите на първата руска ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“ поискаха извинение от ръководителката на Европейската агенция по лекарствата Криста Виртумер-Хохе. Тя сравни с „руска рулетка“ евентуалната ускорена регистрация на ваксината в Австрия.

В интервю за австрийска телевизия Криста Виртумер-Хохе призова страните от Евросъюза да не прибързват с регистрацията на руската ваксина, както направиха Унгария и Словакия, а да изчакат становището на Европейската агенция по лекарствата.

Според създателите на „Спутник V“ изказването е неуместно, подкопава доверието в агенцията и повдига въпроса за възможна политическа намеса в процедурата по регистрация на препарата на територията на Европейския съюз.

Междувременно от Руския фонд за преки инвестиции, който финансира разработването на „Спутник V“, съобщиха, че са подписали споразумение с швейцарската компания Adienne Pharma and Biontech за производството на ваксината в Италия.

През февруари престижното научно списание „Лансет“ публикува резултатите от третия заключителен етап на клиничните изследвания, според които ефективността на руската ваксината e почти 92%.

В момента “Спутник V” е регистрирана в 46 страни по целия свят, отбелязват създателите на ваксината в туитър./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular