Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПетричСъс знаме, изкачило връх Еверест, седем петричани станаха почетни граждани

Със знаме, изкачило връх Еверест, седем петричани станаха почетни граждани

Седем видни петричани бяха удостоени със званието „Почетен гражданин“ на тържествено заседание на Общинскиs съвет. Поводът е 110 г. от освобождението на Петрич, честван като празник на града.

Отличените са: Евелина Николова – национална състезателка по борба, бронзов медалист от Олимпиадата в Токио; Петър Касабов – старши треньор на националния отбор по борба за жени; Огнян Стойков (посмъртно) – алпинист, участвал в Третата хималайска експедиция на България до осемхилядника вр. Анапурна; Силвия Аздреева – първата българка осъществила последователно изкачване на вр. Еверест и вр. Лхотце за 27 часа; Катерина Кирянова – поетеса, текстописец и романист; Володя Стоянов – изпълнител на народни песни, текстописец и композитор; Светослав Лобошки – композитор, преподавател и музикант. Всички те получават по решение на съветниците и парична награда в размер на 5 000 лева.

Мултимедия със снимков материал онагледи успехите на номинираните да бъдат почетни граждани на Петрич.

Тържествената сесия беше открита с приветствени думи на председателя инж. Светла Данаилова и на кмета Димитър Бръчков. „Не могат да се забравят постиженията, с които вписвате името на родния Петрич в националната и световна история“, се обърна към номинираните кметът Бръчков и пожела силен дух и вяра, присъщи на истинските петричани. Всеки един от новите почетни граждани подчерта, че наред с получаваните досега отличия в своята област, остава най-дълбоко в сърцето именно огромното признание в родния град.

В Петрич вече ще се пази и знамето с герба на града, развято от Силвия Аздреева на вр. Еверест, което тя връчи лично на кмета Димитър Бръчков.

Церемонията за удостояване със званието „Почетен гражданин“ не е провеждана в Петрич близо 10 години. Това открои в приветствените си думи областният управител Николай Шушков, посочвайки, че успехите на отличените петричани са и успехи на България. С песента за Петрич в изпълнение на възпитаници на ВС „Сгушена звездица“ и със стих на поета Евтим Евтимов бяха поздравени носителите на най-високото отличие – „Почетен гражданин на Петрич“.

RELATED ARTICLES

Most Popular