Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградДрон ще установи общата засегната площ от пожара в Рила

Дрон ще установи общата засегната площ от пожара в Рила

Огънят е локализиран, наблюдава се от пожарникари и служители от ЮЗДП

Около 100 декара ниска растителност и единични дървета е обхванал пожарът високо в Рила. Огънят вече е ограничен и само се наблюдава от пожарникари и служители на ЮЗДП, заяви директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов. Той е категоричен, че бедствието е следствие на човешка намеса. „Възможно е да е овчар, бракониер или турист. На 2 хил.м. височина, няма как огънят да пламне сам“, допълни Дамянов.

Дрон ще установи с точност общата засегната площ, уточниха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). “Дронът е на колега от Института за гората, той е по-усъвършенстван от нашите и ще можем да направим точна картина на засегнатите площи, за да бъдем коректни”, съобщи за БТА директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Той уточни, че пожарът е в район между две дерета, в които се стича вода, а от трета страна са скали, от алпийската част на Рила. “Много труден терен, трудно е да се стигне до там. Горят висока папрат, паднали дънери, ниска растителност. Няма опасност обаче огънят да се разрасне, защото е ограничен”, каза още Дамянов. Той уточни, че на място са петима души от ЮЗДП и петима от пожарната.

Огънят в Рила, който избухна в събота следобяд е под връх Малък Калин. Той е много високо над Рилския манастир. Няма опасност за сгради и хора. Теренът е труднодостъпен и е на границата между гората и алпийската част на планината. Още в събота над 30 пожарникари и служители на горските стопанства пристигнаха на място пеша, след близо два часа преход. Огънят се гасеше с подръчни средства, тъй като техника не може да стигне до мястото на пожара.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular