Monday, May 20, 2024
HomeРегионКюстендилС минута мълчание Кюстендил почете 78-ата годишнина от спасяването на българските евреи

С минута мълчание Кюстендил почете 78-ата годишнина от спасяването на българските евреи

В Кюстендил бе отбелязана 78-ата годишнина от спасяването на българските евреи. С минута мълчание кюстендилски общественици и граждани почетоха паметта на жертвите от Холокоста. Венци и цветя бяха поднесени от Областна администрация-Кюстендил, община Кюстендил, Общински съвет-Кюстендил, политически партии, Организация на евреите в България и нейното представителство “Шалом” в Кюстендил.

На 7 март 1943 г. по списъци на Комисариата по еврейските въпроси започват арести на евреите в Кюстендил. В града настъпва паника.

На следващия ден кюстендилци от всякакви съсловия и с различни политически и религиозни възгледи се събират и решават да изпратят делегация до техния народен представител и подпредседател на Народното събрание – Димитър Пешев, който по тяхно настояване да опита да спре депортацията. За София заминават Асен Суйчмезов, Петър Михалев, Владимир Куртев и Иван Момчилов… На 9 март 1943 г. цар Борис Трети отменя постановлението за депортация и спасява българските евреи.

Делото на кюстендилци, начело с Димитър Пешев, както и решението на Св. синод на Българска православна църква за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, заедно с отмяната на постановлението за депортация от цар Борис Трети, ще остане в европейската историята като един огромен подвиг. Подвиг не само на отделни личности, а на целия български народ.

RELATED ARTICLES

Most Popular