Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилС над 1 500 000 лв. облагородяват градската среда в Кюстендил

С над 1 500 000 лв. облагородяват градската среда в Кюстендил

По единия проект променят визията на Колушко дере с 1 290 000 лв.

По втория проект ще се вложат 243 118 лв. за подобряване района на Арката

Двата проекта “Създаване на привлекателна градска среда в община Кюстендил” и “Благоустрояване на пешеходна централна зона – Етап I” бяха представени официално в областния град. Те се изпълняват по оперативна програма “Региони в растеж”.

С 1 290 000 лв. ще бъде променена визията на Колушко дере по проекта „Създаване на привлекателна градска среда на община Кюстендил“. В този район ще бъдат много нови елементи, които тотално ще променят сегашния облик.

“По проекта ще има изградена пешеходна алея с кътове за почивки. Ще бъдат положени нови тротоари. Ще има една детска площадка, с кътове за игра на тенис на маса и настолни игри. Ще има зона за велопаркинг, както и зелени площи за затревяване и зацветяване. Предвижда се и нова дървесна растителност. По проект има и изграждане на едно мултифункционално игрище за баскетбол, хандбал и футбол. Освен това ще има и обособена зона за обучение и разходка на домашни кучета“, разясни ръководителят на проекта Ирина Велкова.

От обща стойност 1 290 000 лв. 1 096 500 лв. са от еврофонда за регионално развитие и 193 500 лв. – национално финансиране. Крайният срок на проекта е 2 септември 2022 г.

По втория проект се предвижда подмяна на компрометирани настилки, създаване на по-привлекателна среда и изграждане на улично, парково и художествено осветление, както и поставяне на видеонаблюдение в района на Арката в центъра на Кюстендил. Предвижда се подмяна на фонтана, разширение на откритата сцена и реорганизация на зелените площи. Проектът трябва да завърши през март 2023 година и е на обща стойност 243 118 лв. От тях европейският фонд за регионално развитие дава 206 90 лв., а останалите са национално финансиране.

Това каза Радмила Рангелова, зам.-кмет “Социални услуги, програми и проекти”.

Краси Ценкова

 

https://viaranews.com/archives/365058

RELATED ARTICLES

Most Popular