Saturday, May 4, 2024
HomeСпортТреньорът на ФК „Перун”: Давам всичко от себе си за оцеляването на...

Треньорът на ФК „Перун”: Давам всичко от себе си за оцеляването на отбора в групата

Това, което най-много ни липсва, е стабилно финансиране, каза  Благовест Ангелов

Благовест Ангелов е роден на 31.12.1985 година. С футбол се занимава от дете в местното СОУ „Отец Паисий” при учителя по физическо възпитание Иван Златков. Истинският му първи треньор е Фроси Тренчев, който го забелязва на 12-годишна възраст и го поставя да играе на постовете десен защитник, по-късно централен нападател. На 14-годишна възраст е приет в школата на “Локомотив” /София/ при треньора Валери Дамянов. На 17-годишна възраст се завръща в Кресна и заиграва в мъжкия отбор на “Перун” във “В” група при треньора Вальо Станков. После 6 години е в отбора на “Септември” /Симитли/ – във “В” група – при треньора Спас Стоименов. Заминава на гурбет в Англия, като едновременно играе футбол в местния “Олд Уел Суифтс”. Точно преди да подпише професионален договор с отбора на Кембридж, чупи крак по време на игра и отново се завръща в Кресна. Една година е в отбора на “Перун” при треньора Красимир Ангелов. През 2018/2019 е помощник играещ треньор на Атанас Николов. От есенния дял на настоящото първенство е старши треньор на мъжкия отбор на ФК “Перун”. Чупи крак по време на лятната подготовка и това е причина да не може да помага на терена на своите възпитаници. В момента се възстановява от тежката контузия и ако се извади пластината на десния крак и всичко е нормално, е възможно отново да се появи на терена и да помага на отбора в трудните моменти. Семеен, с две деца – Ангела на 9 години и Велизар на 6 години.

-Благовест, доволен ли си от представянето на отбора през есенния дял на първенството?

-На база наличните футболисти и оскъдните финанси давам добра оценка на представянето на отбора. Планирах десет точки, но спечелихме 12, което означава, че програмата минимум е изпълнена. Ако спечелим поне още толкова, съм уверен, че ще останем и за в бъдеще в ЮЗ трета лига.
-В кои мачове планираше да спечелиш точки с лекота, но не успя, а в други неочаквано спечели 1 или 3?
-Планирах спечелване на трите точки като домакини срещу “Надежда” /Доброславци/, но допуснахме две грешки и ни бяха отбелязани два гола, и то при контраатаки. След това футболистите на “Надежда” /Доброславци/ се затвориха отзад, нашите момчета не успяха да реализират головите си положения и така се стигна до неприятна и незаслужена загуба на база показаната игра на терена. Другият мач, в който не успяхме да спечелим трите точки, а само една, бе срещу отбора на “Рилски спортист” /Самоков/. И тук отново се появи старата слабост – неумение за отбелязване на създадените голови положения пред противниковата врата. В Банско бяхме близо до спечелване на трите точки като гост, но отново заради появили се стари слабости спечелихме само една. В Панагюрище отново като гост победихме силния отбор на “Оборище” и се завърнахме с трите точки в Кресна.
-Къде куца най-много „Перун”?
-Липсва ни офанзивен футболист плеймейкър, който да печели пространство на терена и да диспечира играта на колегите си. В момента водя преговори с такъв футболист, но все още не съм получил положителен отговор. Липсва ни осезаемо нападател – топ реализатор. Създаваме доста голови положения, но няма кой да ги реализира.
-Как стоят нещата от финансова гледна точка?


-По този показател сме много зле. Не се изплатиха сумите, които спечелиха момчетата на терена по честен път. Надявам се през 2021 година общинските съветници да гласуват повече средства в бюджета на общината. Имам апел и към бизнесмените в Кресна, които, ако пожелаят, могат да помогнат в този труден момент. Досега на три пъти се правят опити са сбирка, но не се явяват.
-Честни ли бяха нещата на футболния терен през есента?
-Чувам различни неща за други отбори, но като нямам достоверни факти, не мога да правя коментари. И да имам, кой съм аз, та някой да ме чуе.
-Какво липсва на отбора на “Перун” да бъде равностоен на останалите?
-На първо място – стабилно финансиране. Стане ли това, ще има и друг вид организация. Ще си позволим да привличаме футболисти отвън, докато успеем да подготвим наши кадри. Редно е да спомена, че нямаме лоби нито в БФС, нито в съдийската комисия. Имат ни за някакво отборче и 2/3 от досега изиграните мачове губим заради тенденциозно съдийство. Досега са отсъдени 7 дузпи срещу нас, а само една в наша полза. Надявам се напролет да се подготвим с една идея по-добре и дай Боже с финансови инжекции от бизнеса да сме по-добре през втората част на първенството.
-Кои отбори ти направиха добро впечатление с играта си?
-Отборът на ФК “Кюстендил”, изграден с опитни футболисти, добър треньор и съвременна игра. След тях класирам отборите на “Марек”, “Чавдар”, “Ботев” /Ихтиман/ и “Беласица”. Очаквам с новопривлечените класни футболисти Стивън Кирилов и Аспарух Смилков обликът на петричкия тим да бъде коренно различен и да бъдат сериозен кандидат за първото място.
-Очакваш ли изненади напролет и какви за атакуване на първото място и за оставане в групата?
-Битката за спечелване на първото място ще бъде между отборите на ФК “Кюстендил”, “Беласица” /Петрич/ и “Вихрен” /Сандански/, а за оцеляване – между отборите на “Велбъжд” /Кюстендил/, “Гранит” /Владая/, ФК “Банско” и “Перун”.

-Какво ти е посланието към спортната общественост в Кресна преди Коледа и Нова година?
-Пожелавам здраве на моите възпитаници, герои от представянето си през есенния дял от първенството при тези незавидни условия за работа и финансов недоимък. Поклон пред тези, които ни финансираха. Призовавам бизнес елита да поразтворят кесиите си и да дадат нещо за “Перун”. Все пак отборът не е на мен, нито на кмета, нито пък на Иван Спасов, а на всички жители на община Кресна. Надявам се да бъда чут, да направим една качествена зимна подготовка и още по време на контролните срещи да изглеждаме коренно различно от това, което бяхме през есента. На всички пожелавам весели коледни и новогодишни празници.
-Девизът ти в живота?
-Имаш ли здраве – имаш всичко, другото се постига.

Започна  „Кресна къп 2020”

В Кресна стартира Коледен футболен турнир. В него участват 11 отбора от Благоевград, Сандански, Кресна и село Градешница. Турнирът ще се проведе в продължение на 8 дни и е под егидата на кмета на община Кресна Николай Георгиев. Предвидени са  отборни и индивидуални награди на първенците.

Отборите  бяха разделени на две групи.
В Група А са отборите на: Дъ Фейс, Кристъл Палас, Тумби, Спартак, АПК и Туристите.
В група Б са отборите на : Ла Фурия, Тигрите, Сао Пауо, Наркос и Градешница.
Отборите участници ще играят по системата “всеки срещу всеки” и класирането ще става на база натрупаните точки от изиграните срещи. Срещите ще се играят в две полувремена по 20 минути с 6 участници – един вратар и пет полеви играчи. Първите два отбора от всяка група се класират за финала на турнира.
Ще се играе на терена с изкуствено покритие на спортния комплекс в град Кресна. Участниците в отборите трябва да са на и над 18-годишна възраст.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular