Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаС над 2 г. е удължен срокът за изграждане на компостиращата инсталация...

С над 2 г. е удължен срокът за изграждане на компостиращата инсталация до Джерман

55 % от строителството е извършено

Юлияна КОЛЧАКОВА

С 26 месеца е удължен срокът за изграждането на компостиращата и инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци между селата Джерман и Грамаде, която ще приема боклука на общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня“. Вместо за определените първоначално 29 месеца проектът ще се изпълнява 55 месеца, става ясно от докладна на кмета Методи Чимев до Общинския съвет (ОбС). Заради променения срок общинската управа иска да се удължи и времето за погасяване на заема от фонд ФЛАГ, осигуряващ средства за строителството до получаване на плащанията по проекта, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Досега са изпълнени 55 % от строително-монтажните дейности по проекта. За извършени дейности са разплатени 4 197 609 лева. Остатъкът за плащане е в общ размер на 7 114 853 лева. От договорения кредит са усвоени 880 644 лева, за усвояване остават 2 969 356 лева.;

Дългът в размер на 3 850 000 лева е поет с решение на ОбС през август миналата година. Крайният срок за връщане е 25 юли тази година, а искането е да се увеличи до 25 юли 2024 г. В докладната се посочва, че това няма да доведе до финансова тежест за общината. Заемът ще бъде погасен основно със средства, получени от оперативната програма след завършването и отчитането на проекта.
Допълнителното споразумение, с което времето за изпълнение и отчитане на проекта се увеличава, е подписано на 20 декември 2022 г., става ясно още от докладната. Забавянето се получило заради липсата на източник за финансиране на дейностите по строителство на външните връзки на инсталациите за предварително третиране и компостиране, необходими за въвеждането им в експлоатация. На 18 август миналата година общината е подала заявление за отпускане на безвъзмездна помощ за реализация на проекта за изграждане на регионално депо за неопасни отпадъци – Дупница, в землището на Джерман и Грамаде и довеждаща инфраструктура на обект „Регионален център за третиране на неопасни отпадъци, регион Дупница“. Довеждащата инфраструктура е обща за проекта, финансиран по ОПОС, и за този, за който се кандидатства в ПУДООС. Очаква се проектното предложение да бъде одобрено до края на м. февруари 2023 г., а до края на март да бъде проведена обществената поръчка и да бъде избран изпълнител по строителството на довеждащата инфраструктура.

ОбС ще вземе решение по докладната за увеличението на срока за изплащане на дълга на заседанието си в петък, 24 февруари.

RELATED ARTICLES

Most Popular