Monday, May 20, 2024
HomeАктуално от днесС прясно изпечен хляб посрещнаха месец февруари в сгушения в преспите Жаблянски...

С прясно изпечен хляб посрещнаха месец февруари в сгушения в преспите Жаблянски манастир

Камен ЯНЕВ

С прясно изпечен манастирски хляб посрещнаха най-краткия месец в годината монасите в Жаблянския манастир “Свети Йоан Предтеча”.

“Днес отец Доротей реши да омеси ръчен манастирски хляб. Както е видно от снимките, получи му се повече от добре. На трапезата освен хляба имаше боб по рецепта на сестра Параскева от горноврабчанския манастир “Св. Възнесение Господне”, както и от лютивите продукти на отец Адриан от исихастирио “Св. Пантелеймон”, с. Смиров дол, разказват от Светата обител.

От отколешни времена се знае, че храната в манастирите е най-вкусна. Боравенето с еднообразни продукти е довело до усъвършенстването на простите ястия с тях. Първото правило на магера е търпението – ястията се готвят на дърва и то – бавно. Това превръща и най-простата гозба в неустоимо вкусно блюдо. Втората е естествените съставки – готви се ” каквото даде Господ”, т.е. с отгледаните в градините на манастира зеленчуци или плодове, като почти нищо не се купува отвън. Третата е пазените в тайна подправки, с които всеки манастирски готвач подправя ястията си. Билковите градини на манастирите са едни от най богатите – да не забравяме, че в миналото монасите са имали славата и на лечители.

Вкусните блюда в Жаблянския манастир се поднасят на фона на истинска зимна приказка.

Снежна пелена е обгърнала Светата обител в подножието на Конявската планина, а съвсем наблизо е живописният язовир “Пчелина”, потънал в лед.

RELATED ARTICLES

Most Popular