Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионСапарева баняС 250 000 лв. ще проучват замърсяването на езерата в НП „Рила”

С 250 000 лв. ще проучват замърсяването на езерата в НП „Рила”

Предстои проучване на езерата, намиращи се на територията на Национален парк „Рила”. От дирекцията на парка търсят изпълнител на услугите, касаещи езерата Долно, Рибно, Трилистника, Долно Мусаленско, Каракашево, Близнака, Бъбрека и Окото. Обявената обществена поръчка е с предмет „Биологично и екологично проучване на състоянието на сладководните екосистеми в целеви езера и картиране“ по проект „Устойчиво управление на Национален парк “Рила” 2-ра фаза”, финансиран по ОПОС 2014 – 2020 г .”
Поръчката е на стойност 250 000 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти или на заявления за участие е 30 август, а отварянето им – на 31 август. Дата на отваряне на ценовите предложения предстои да бъде обявена.

Както е известно, замърсяването на езерата е един от най-сериозните проблеми на планината. „Седемте рилски езера загиват и само бързо и стриктно прилагане на закона може да им даде шанс за живот. Вече са нанесени много увреждания и расте броят на нарушенията, които налагат масовият, механизиран достъп до Езерата да бъде прекратен”, алармира миналата година международната природозащитна организация WWF.

От организацията заявяват, че замърсяването на Езерата, водещо до тяхната еутрофикация – или общо казано заблатяването им, е тежък екологичен проблем. Проблемът е и във фокуса на дирекцията на Национален парк “Рила”. Еутрофикацията доказано е причинена от дългогодишното масово присъствие на хора в циркуса на Седемте рилски езера. В последните години условията за местната екосистема са допълнително влошени заради непрекъснато растящия човешки натиск, осигурен от лифта, прокаран до Езерата, както и от незаконните джипове таксита, които качваха желаещи да посетят мястото.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular