Monday, May 20, 2024
HomeРегионБлагоевградС 800 000 лв. 4 общини в Югозапада се борят с климатичните...

С 800 000 лв. 4 общини в Югозапада се борят с климатичните промени

Почти 800 хил. лв. ще бъдат инвестирани в екологични инициативи на територията на четири общини от Благоевградска и Кюстендилска област. Средствата са спечелени чрез европейския проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. А трансформацията, заложена в дейностите, ще продължи в следващите две години.
Данните бяха представени днес на пресконференция в Благоевград.
Основната европейска политика за чиста околна среда трябва да намери съществено място и в дейността на българските местни власти. Проектът обхваща четири съседни общини – Благоевград, Симитли, Кочериново и Бобошево. Това подчерта благоевградският заместник-кмет Мария Петрова.
Целта на разработката, която се осъществява в партньорство с Международната асоциация за развитие на Норвегия (IDNA), е въвеждане на високотехнологични мерки на общинско ниво в сектора на отпадъците и енергетиката. Заместник-кметът на община Симитли Евгения Георгиева бе категорична в изказването си за крайната необходимост от подобни стъпки.
В социалните звена на две от общините – Благоевград и Симитли, ще бъдат инсталирани соларни системи за топла вода. В 1200 домакинства на територията на Бобошево и Кочериново пък ще се въведе процес на домашно компостиране на биоразградими отпадъци, пише БНР.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular