Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаТатковци и дядовци се забавляваха с децата в дупнишки ЦОП

Татковци и дядовци се забавляваха с децата в дупнишки ЦОП

Бащата е основен авторитет, категорични са от центъра „За да има щастие в детските очи“

Татковци, дядовци, вуйчовци на деца, посещаващи ЦОП „За да има щастие в детските очи“ в Дупница, се забавляваха с малчуганите по време на националната кампания „Да бъдеш баща“.

„За пета поредна година екипът на центъра се включи в националната кампания „Да бъдеш баща“, която тази година премина под мотото „В ритъм с татко“ и се отбелязва за седма поредна година в цялата страна, между 9 и 15 ноември. Целта на кампанията е да постави фокус върху ползите от активното участие на бащите (и другите мъже, които участват в грижата за детето) в живота на децата за създаване на семейна среда без насилие и за пълноценно развитие на детето. Национална кампания „Да бъдеш баща” е част от световната кампания за бащина грижа MenCare. Целта на световната кампания е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници, за да подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семейството.

Потребителите, техните родители и близки, спазвайки всички противоепидемиологични мерки, се включиха активно през Седмицата на бащата, като им бяха предоставени най-различни музикални инструменти, с помощта на които имаха възможността да измислят своя ритъм и да изпълнят любима песен. С положителни емоции, мъжките фигури си спомниха за тяхното детство и любими песни, пренесени през годините от поколение на поколение, и споделиха спомени и преживявания”, разказаха от центъра.

„Мъжката фигура е основен авторитет във всяко едно семейство, наравно с майката. Отсъствието на този авторитет се отразява негативно на децата. Има много ценни съвети, които могат да бъдат дадени на децата от бащата много по-добре, отколкото от майката. С участието в кампанията искаме да покажем съпричастност към инициативата. В нея се включиха 5-6 мъже – не само бащи, но и дядовци, вуйчовци, които изживяха приятни моменти с децата”, коментира директорът на центъра Димитър Шопов.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular