Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградТежка нощна акция в Пирин! Спасиха 70-годишен турист, паднал от подножието на...

Тежка нощна акция в Пирин! Спасиха 70-годишен турист, паднал от подножието на връх Синаница

При дъжд, вятър и гръмотевици, ангелите на ПСС -Сандански и Благоевград, успаха да свалят пострадалия турист

Пострадал турист бе спасен при тежка среднощна акция в Пирин. 70-годишният мъж е паднал в улея между връх Синаница и Момин връх. Сигнал за инцидента е подаден в късния съботен следобед от групата, в която се е движил.
Веднага планинските спасители са организирали акция, като са достигнали до пострадалия около 23.00 часа. Последвала е тежка операция по стабилизиране на неговото състояние и транспортирането му от върха. От първоначалния преглед е установено, че мъжът е с множество травми и открити фрактури, в усложнено състояние. При изключително тежки метеорологични условия, гръмотевична буря и труден каменист терен, раненият е свален. За целта планинските спасители са използвали алпийски пособия.

В акцията, продължила през цялата нощ, са се включили 11 спасители от отряда в Сандански и още 7 от отряда в Благоевград. След тежки 15 часа, пострадалият турист е транспортиран до ЦСНП Кресна за оказване на медицинска помощ. Пострадалият е с открита фрактура на ляв глезен, охлузни рани по тялото и съмнения за счупена шийка на бедрена кост.

Планинските спасители са осъществили още няколко акции през изминалото денонощие. Подадени са сигнали за турист с травма на коляното в района на Рилските езера и за пострадал в района на хижа „Безбог“ в Пирин.
От ПСС-отряд Сандански призовават любителите на планината да не подценяват терените и да имат предварителна информация за маршрутите, които ще изкачват, а всеки един турист да бъде застрахован.

След гръмотевичните бури и дъждове, условията в планините остават неблагоприятни за неподготвени туристи. От ПСС предупреждават, че терените са мокри, а по високите части е мъгливо и ветровито. Температурите в планините са между 10 и 18 градуса.

Снимки – ПСС Отряд Сандански

RELATED ARTICLES

Most Popular